Pulpety w sosie kurkowym

Pulpety w sosie kurkowym

Pulpety w sosie kurkowym to świetny dodatek do obiadu. Doskonale pasują do ziemniaków czy makaronu. Soczyste pulpeciki w połączeniu z sosem kurkowym, zachwycą każdego, kto je spróbuje.

Pulpety w sosie kurkowym



Pulpety w sosie kurkowym

szczegóły:

Porcje

16 szt

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Pulpety:
  • 500g mięsa mielonego
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszona cebula, czosnek, przyprawa do kotletów mielonych, papryka słodka
  • 1 jajko
  • Sos:
  • 1 1/2 szkl. wody ( bulionu)
  • Mała cebulka
  • Koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • Masło klarowane
  • 1/ łyżeczki mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól, pieprz, czosnek suszony
  • Kurki 
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela ang.
  • 1 łyżeczka domowej kostki rosołowej

Przygotowanie


  • Cebule i czosnek pokrój drobno, wrzuć na patelnie, dodaj masło, liść i ziele i chwilkę podsmaż. Dodaj kurki, wodę, kostkę i przyprawy.
  • Do mięsa dodaj przyprawy i jajko, wymieszaj i odstaw na 10 min.  Uformuj małe pulpeciki, obtocz je w mące i usmaż na patelni. Dodaj do sosu, posyp koperkiem i gotuj kolejne 10 min.
  • Pod koniec gotowania dodaj wymieszaną z zimną wodą + łyżka sosu mąkę ze śmietaną. Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.

Podaj z ziemniakami i sałatką.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz