Pulpety w sosie kurkowym

szczegóły:
Porcje
16 szt
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- Pulpety:
- 500g mięsa mielonego
- Przyprawy: sól, pieprz, suszona cebula, czosnek, przyprawa do kotletów mielonych, papryka słodka
- 1 jajko
- Sos:
- 1 1/2 szkl. wody ( bulionu)
- Mała cebulka
- Koperek
- 2 ząbki czosnku
- Masło klarowane
- 1/ łyżeczki mąki
- 1 łyżka śmietany
- Sól, pieprz, czosnek suszony
- Kurki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela ang.
- 1 łyżeczka domowej kostki rosołowej
Przygotowanie
- Cebule i czosnek pokrój drobno, wrzuć na patelnie, dodaj masło, liść i ziele i chwilkę podsmaż. Dodaj kurki, wodę, kostkę i przyprawy.
- Do mięsa dodaj przyprawy i jajko, wymieszaj i odstaw na 10 min. Uformuj małe pulpeciki, obtocz je w mące i usmaż na patelni. Dodaj do sosu, posyp koperkiem i gotuj kolejne 10 min.
- Pod koniec gotowania dodaj wymieszaną z zimną wodą + łyżka sosu mąkę ze śmietaną. Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.
Podaj z ziemniakami i sałatką.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!