pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym. Proste i szybkie danie. Doskonały dodatek do ziemniaków lub makaronu.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym. Proste i szybkie danie. Doskonały dodatek do ziemniaków lub makaronu.

Danie pewniak, które każdemu zasmakuje? To na 100% będą to pulpeciki w sosie pomidorowym. Delikatne w smaku, małe kuleczki mięsne smakują małym i dużym. Prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi. Pulpeciki po wstępny smażeniu, długo gotują się w aromatycznym sosie, dzięki temu są delikatne i kremowe.

Doskonałe pulpeciki, jak je przygotować?


1.  Świeże mięso
 dobrej jakości – najlepsza będzie mieszanka wieprzowiny i wołowiny. Mięso powinno być zmielone na dość drobnych oczkach. 

2. Doprawienie ma znaczenie – cebula drobno pokrojona, może być surowa lub podsmażona na złoto na oleju, ważna jest też moczona w mleku lub wodzie kajzerkasólświeżo mielony pieprz, czosnek, szczypta harrisy i kurkumy, jajka i koperek.
Koperek to dla mnie obowiązkowy składnik, który doskonale podkręca smak.

3. Woda do pulpetów – dodatek lodowatej wody i długie wyrabianie powoduje, że pulpety po usmażeniu i ugotowaniu, nie będą zbite i twarde, tylko miękkie i puszyste.

4.Przed smażeniem obtocz pulpety w mące, dzięki temu zagęścisz sos w czasie gotowania.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Pulpety w sosie kurkowym

Kotlety z dorsza i ziemniaków

Kotlety mielone

Kotlety mielone z kaszą gryczaną i buraczkami

Kotlety ziemniaczane z mozarella

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym. Proste i szybkie danie. Doskonały dodatek do ziemniaków lub makaronu.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
pulpeciki w sosie pomidorowym
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 duży talerz
  • 1 duża głęboka patelnia

Składniki
  

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 1 szt kajzerka + mleko lub woda do namoczenia
  • łyżeczki soli
  • łyżeczki przyprawa do kotletów mielonych
  • łyżeczki suszona cebula
  • łyżeczki pieprz
  • 1 łyżka koperku
  • łyżka natki pietruszki
  • ¼ szkl. zimnej wody
  • 1 szt. jajko

Sos

  • 500 ml pasaty pomidorowej, 
  • 250 ml wody
  • ½ łyżeczki pieprz
  • ½ łyżeczki sól
  • łyżeczki harrisa
  • ½ łyżeczki zioła prowansalskie
  • ½ łyżeczki suszona cebula
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki czosnek suszony
  • ½ łyżeczki balsamico

Przygotowanie

Przygotowanie:

  • Kajzerkę zamocz w wodzie lub mleku i odstaw na 10-15 min. Następnie odciśnij.
  • Cebulę pokrój bardzo drobno lub zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Do mięsa dodaj wszystkie składniki. Zacznij mieszać i stopniowo dodawaj wodę. Im dłużej mieszasz, to mięso będzie bardziej klejące, apulpety będą delikatniejsze, mniej zbite i twarde. Uformuj kulki, obtocz je w mące. Maż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • Wylej olej ze smażenia, dodaj składniki na sos, wymieszaj. Dodaj pulpety. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 60 min.

Film z przygotowania

  • Kroki
tagi pulpeciki w sosie pomidorowym, pulpety, sos pomidorowy
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!