przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy, jest gęsty, bardzo aromatyczny i prosty w przygotowaniu.
Ocena: 0
Sylwia
Komentarze: 0
25/07/2024

Przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy, jest gęsty, bardzo aromatyczny i prosty w przygotowaniu.

Wykorzystasz go do przygotowania zup lub sosów. Przygotowuję go w wyciskarce wolnoobrotowej z wykorzystaniem sita do przecierów. Dzięki temu jest gęsty i nie ma pestek. Jeżeli nie posiadasz wyciskarki, zagotuj pomidory z przyprawami i następnie przetrzyj pomidory przez sito.

Jeżeli chcesz uzyskać gesty przecier z pomidorów, to szukaj pomidorów twardszych, bardziej mięsistych. Najlepsze będą pomidory paprykowe, śliwkowe oraz rzymskie. Słodkie, intensywnie czerwone z małą ilością pestek i soku.

Przygotowanie:

  • Pomidory wyciśnij w wyciskarce.
  • Przecier przelej do garnka, dodaj pozostałe składniki. Zagotuj.
  • Sprawdź smak w razie potrzeby dodaj soli.
  • Gorący przecier przelej do czystych słoików. Wstaw do garnka z wodą. Od momentu zagotowania się wody, gotuj 30 min.

Przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy, jest gęsty, bardzo aromatyczny i prosty w przygotowaniu.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
przecier pomidorowy
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Przetwory
Kuchnia polska
Porcje 12 szt.

Sprzęt

  • 1 wyciskarka wolnoobrotowa
  • 1 duży garnek 4l
  • 12 słoików 310 ml

Składniki
  

  • 4 kg pomidorów
  • łyżki soli do smaku
  • 1 łyzka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyzeczka czosnku

Przygotowanie

  • Pomidory wyciśnij w wyciskarce.
  • Przecier przelej do garnka, dodaj pozostałe składniki. Zagotuj.
  • Sprawdź smak w razie potrzeby dodaj soli.

Pasteryzowanie:

  • Gorący przecier przelej do czystych słoików. Wstaw do garnka z wodą. Od momentu zagotowania się wody, gotuj 30 min.
tagi passata, pomidory, przecier z pomidorów
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG