Przecier pomidorowy
Domowy przecier pomidorowy, jest gęsty, bardzo aromatyczny i prosty w przygotowaniu.
Wykorzystasz go do przygotowania zup lub sosów. Przygotowuję go w wyciskarce wolnoobrotowej z wykorzystaniem sita do przecierów. Dzięki temu jest gęsty i nie ma pestek. Jeżeli nie posiadasz wyciskarki, zagotuj pomidory z przyprawami i następnie przetrzyj pomidory przez sito.
Jeżeli chcesz uzyskać gesty przecier z pomidorów, to szukaj pomidorów twardszych, bardziej mięsistych. Najlepsze będą pomidory paprykowe, śliwkowe oraz rzymskie. Słodkie, intensywnie czerwone z małą ilością pestek i soku.
Przygotowanie:
- Pomidory wyciśnij w wyciskarce.
- Przecier przelej do garnka, dodaj pozostałe składniki. Zagotuj.
- Sprawdź smak w razie potrzeby dodaj soli.
- Gorący przecier przelej do czystych słoików. Wstaw do garnka z wodą. Od momentu zagotowania się wody, gotuj 30 min.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 wyciskarka wolnoobrotowa
- 1 duży garnek 4l
- 12 słoików 310 ml
Składniki
- 4 kg pomidorów
- 2½ łyżki soli do smaku
- 1 łyzka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyzeczka czosnku
Przygotowanie
- Pomidory wyciśnij w wyciskarce.
- Przecier przelej do garnka, dodaj pozostałe składniki. Zagotuj.
- Sprawdź smak w razie potrzeby dodaj soli.
Pasteryzowanie:
- Gorący przecier przelej do czystych słoików. Wstaw do garnka z wodą. Od momentu zagotowania się wody, gotuj 30 min.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!