sok z aronii

Sok z aronii

Sok z aronii, to smaczny i zdrowy dodatek do wody.
Ocena: 0
Sylwia
Komentarze: 0
31/07/2024

Sok z aronii

Sok z aronii, to smaczny i zdrowy dodatek do wody. Jego smak zmienia się w zależności od dodatków.

Do przygotowania soku wykorzystasz liście mięty, wiśni, malin, jeżyn, możesz dodać trochę owoców : malina czy jeżyna, oraz pomarańczę i cytrynę.

Owoce aronii, to źródło witamin: B2, B6, C, E, P, PP oraz minerały: Antocyjany, Bor, Jod, Mangan, Potas, Wapń, Żelazo, Fosfor, Magnez. Przygotuj zapas na zimę aby wzmocnić odporność.

Przygotowanie:

  • Owoce aronii świeże lub mrożone, jeżyny, umyte liście wyparzoną cytrynę przełóż do garnka, dodaj wodę. Zagotuj, gotuj przez godzinę na wolnym ogniu.
  • Ostudź i wstaw do lodówki lub w zimne miejsce na cała noc.
  • Owoce wyciśnij, sok zlej do garnka. Dodaj cukier i zagotuj. Gotuj przez 2-3 min.
  • Gorący sok przelej do butelek lub słoików. Słoiki przełóż do garnka z woda, pasteryzuj przez 20 min.

Sok z aronii

Sok z aronii, to smaczny i zdrowy dodatek do wody.
a7fee60f44f94f102d5d1d360e0fb4740a7a00ee74fe3d1d181a1e5b30f67022?s=30&d=mm&r=gSylwia
sok z aronii
Czas przygotowania 14 godziny 30 minuty
Czas gotowania 2 godziny
Danie Przetwory
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 duży garnek 8l
  • 1 duże sito

Składniki
  

  • 1 kg owoców aronii możesz je wcześniej zamrozić
  • 500 szt. liście wiśni
  • 1 garść liści mięty
  • 1 garść liści malin i jeżyn
  • 1 garść jeżyny
  • 2 szt. cytryna
  • l wody
  • 2 kg cukru

Przygotowanie

  • Owoce aronii świeże lub mrożone, jeżyny, umyte liście wyparzoną cytrynę przełóż do garnka, dodaj wodę. Zagotuj, gotuj przez godzinę na wolnym ogniu.
  • Ostudź i wstaw do lodówki lub w zimne miejsce na cała noc.
  • Owoce wyciśnij, sok zlej do garnka. Dodaj cukier i zagotuj. Gotuj przez 2-3 min.
  • Gorący sok przelej do butelek lub słoików. Słoiki przełóż do garnka z woda, pasteryzuj przez 20 min.
tagi aronia, sok z aronii
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG