Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

Domowa papryka konserwowa, to doskonały dodatek do sałatek i kanapek.

Papryka konserwowa

Domowa papryka konserwowa, to doskonały dodatek do sałatek i kanapek. To sprawdzony przepis, który dostałam od Mamy. Papryka w zalewie octowej powinna być słodko-kwaśna i chrupiąca. Ważne aby jej nie rozgotować.


Przygotowanie:

  • Paprykę oczyść z pestek i potnij w plastry. Zawijające się końcówki możesz poodcinać i włożyć do oddzielnego słoika ( będą idealne do sałatek)
  • Wszystkie składniki zalewy wymieszaj i zagotuj.
  • Do słoików włóż wszystkie składniki, zalej gorącą zalewą.
  • Słoiki wstaw do garnka z wodą. Zagotuj. Od momentu zagotowania się wody gotuj przez 7-8 min.

Papryka konserwowa

Domowa papryka konserwowa, to doskonały dodatek do sałatek i kanapek.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Papryka konserwowa
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Danie Przetwory
Kuchnia polska
Porcje 5 szt.

Sprzęt

  • 2 duże garnki
  • 5 słoiki 500 ml

Składniki
  

  • 1 kg papryka ( dowolny kolor)

Do każdego słoika wrzuć po:

  • 2 szt. liść laurowy,
  • 2-3 szt. ziela ang.,
  • łyżeczki i gorczycy,
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziarnka pieprzu
  • 1 plasterek cebuli ( opcjonalnie)

Zalewa:

  • l wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szkl. octu
  • łyżki soli

Przygotowanie

  • Paprykę oczyść z pestek i potnij w plastry. Zawijające się końcówki możesz poodcinać i włożyć do oddzielnego słoika ( będą idealne do sałatek)
  • Wszystkie składniki zalewy wymieszaj i zagotuj.
  • Do słoików włóż wszystkie składniki, zalej gorącą zalewą.
  • Słoiki wstaw do garnka z wodą. Zagotuj. Od momentu zagotowania się wody gotuj przez 7-8 min.
tagi papryka, papryka konserwowa
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!