Papryka konserwowa
Domowa papryka konserwowa, to doskonały dodatek do sałatek i kanapek. To sprawdzony przepis, który dostałam od Mamy. Papryka w zalewie octowej powinna być słodko-kwaśna i chrupiąca. Ważne aby jej nie rozgotować.
Przygotowanie:
- Paprykę oczyść z pestek i potnij w plastry. Zawijające się końcówki możesz poodcinać i włożyć do oddzielnego słoika ( będą idealne do sałatek)
- Wszystkie składniki zalewy wymieszaj i zagotuj.
- Do słoików włóż wszystkie składniki, zalej gorącą zalewą.
- Słoiki wstaw do garnka z wodą. Zagotuj. Od momentu zagotowania się wody gotuj przez 7-8 min.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 2 duże garnki
- 5 słoiki 500 ml
Składniki
- 1 kg papryka ( dowolny kolor)
Do każdego słoika wrzuć po:
- 2 szt. liść laurowy,
- 2-3 szt. ziela ang.,
- ⅓ łyżeczki i gorczycy,
- 1 łyżeczka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziarnka pieprzu
- 1 plasterek cebuli ( opcjonalnie)
Zalewa:
- 1½ l wody
- 5 łyżek cukru
- 1 szkl. octu
- 1½ łyżki soli
Przygotowanie
- Paprykę oczyść z pestek i potnij w plastry. Zawijające się końcówki możesz poodcinać i włożyć do oddzielnego słoika ( będą idealne do sałatek)
- Wszystkie składniki zalewy wymieszaj i zagotuj.
- Do słoików włóż wszystkie składniki, zalej gorącą zalewą.
- Słoiki wstaw do garnka z wodą. Zagotuj. Od momentu zagotowania się wody gotuj przez 7-8 min.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!