leczo

Leczo

Leczo z cukinią, papryką i kiełbasa, to najlepsze letnie danie jakie możesz przygotować swojej rodzinie.
Ocena: 0
Sylwia
Komentarze: 0
06/10/2021

Leczo

Leczo z cukinią, papryką i kiełbasa, to najlepsze letnie danie jakie możesz przygotować swojej rodzinie.

Danie przypomina gęsty, aromatyczny gulasz, który doskonale pasuje do pieczywa i ryżu. Leczo nie wymaga wiele pracy, bo wystarczy usmażyć kiełbasę, pokroić warzywa i wszystko razem dusić przez godzinę na wolnym ogniu.

Proporcje warzyw czy mięsa możesz spokojnie zmieniać. Możesz przygotować bardziej paprykowe lub miesne.

Jeżeli nie jesz mięsa, możesz je pominąć. W wersji wegetariańskiej jest równie pyszne, co z mięsem.

Wersję bez mięsa możesz zawekować i ciesz się jego smakiem w sezonie jesienno-zimowym. Podczas odgrzewania możesz dodać usmażone mięso i otrzymasz pyszny obiad.

Zobacz również

Sałatka Big Mac
Sałatka Big Mac, to pyszna i zdrowa alternatywa dla popularnych kanapek.
Sprawdź przepis
sałatka big mac


Przygotowanie:

  • Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę i usmaż.
  • Warzywa pokrój w kostkę, przełóż do garnka, dodaj pozostałe składniki. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie( około 1 godz.)
  • Najlepiej smakuje na drugi dzień jak smaki się przegryzą 😁

Leczo

Najlepsze letnie danie w sezonie.
a7fee60f44f94f102d5d1d360e0fb4740a7a00ee74fe3d1d181a1e5b30f67022?s=30&d=mm&r=gSylwia
leczo 3
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 duży garnek
  • 1 patelnia
  • 1 deska i nóż

Składniki
  

  • 1 szt. duża cukinia
  • 2-3 kawałki kiełbasy
  • 1 szt. cebula
  • 2-3 szt. papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szt. marchew
  • 1 szt. pęczek natki
  • 1 szt. sól, pieprz, papryka słodka, czosnek do smaku
  • 2 szt. liść laurowy i ziele ang.
  • 1 szczypta cukru
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

  • Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę i usmaż.
  • Warzywa pokrój w kostkę, przełóż do garnka, dodaj pozostałe składniki. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie( około 1 godz.)
  • Najlepiej smakuje na drugi dzień jak smaki się przegryzą 😁
tagi cukinia, kiełbasa, leczo, papryka
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG