Powidła śliwkowe z czekoladą

Powidła śliwkowe z czekoladą

Powidła śliwkowe z czekoladą. Doskonały dodatek do pieczywa, placuszków, naleśników.

Powidła śliwkowe z czekoladą



Powidła śliwkowe z czekoladą

szczegóły:

Porcje

10 szt

Czas przygotowania

20 min + cała noc

Czas gotowania

5,5 godz

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 3 kg śliwek
  • 1,5 łyżki octu balsamico dobrej jakości lub octu
  • 1,5 kg cukru
  • 200g gorzkiej czekolady

Przygotowanie


  • Śliwki rozetnij, wyrzuć pestki.
  • Przełóż warstwowo z cukrem, dodaj ocet. Zostaw na noc aby puściły sok.
  • Zagotuj. Gotuj bez przykrycia przez 5,5h na małym ogniu. Nie mieszaj. Jak będzie dużo skoku to go zbierz i przelej do butelek.
  • Pod koniec gotowania dodaj czekoladę i wymieszaj. Przełóż do słoiczków. Pasteryzuj przez 15 min. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *