Naleśniki z serem i figami
Naleśniki z serem i figami to pomysł na śniadanie, które każdego zachwyci. Naleśniki o smaku pistacji, waniliowy twaróg i słodki sos figowy, to przepis na pyszny początek dnia.
Naleśniki na słodko czy wytrawnie?
Naleśniki to cienkie placki, zrobione z mąki, jajek, mleka i wody. Podawane są przeważnie na śniadanie lub jako deser.
Mogą być w wersji słodkiej lub wytrawnej. Do wypełnienia naleśników doskonałe są różne kremy, twaróg, serki, czekolada. W sezonie często podawane są z owocami lub polewane musami owocowymi.
Można je jeść na zimno lub na ciepło. Osobiście, najbardziej lubię na sodko i ciepło, smażone na maśle klarowanym.
Na blogu znajdziecie różne przepisy na naleśniki na słodko: czekoladowe, z makiem, z jagodami lub wytrawne krokiety
Rulonik czy trójkąt..
To chyba najczęściej zadawane pytanie o naleśniki:) U nas pojawiają się obie wersje. Sposób zwijania uzależniam od tego, co będzie w środku, oraz czy będą zjedzone w domu, czy w pudełeczku na wynos.
Jak zrobić naleśniki?
Przygotuj ciasto – Zmiksuj mleko, jajka, wanilię, mąkę, cukier ręcznie lub w blenderze , aż masa będzie gładka.
Odpoczynek- Ciasto powinno odpocząć przez co najmniej 30 minut, ponieważ zmniejsza pęcherzyki powietrza.
Smażenie– wybierz patelnie do naleśników. Wylej ciasto na suchą patelnie, poruszaj nią, aby rozprowadzić ciasto. Smaż na złoty kolor, następnie odwróć, smaż z drugiej strony.
Wypełnienie – dodaj swoje ulubione nadzienie i dodatki
Delektuj się !! Najlepiej smakują, gdy są podawane od razu. Można podawać na ciepło lub na zimno. W lodówce przechowuj do 3 dni.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Naleśniki z serkiem kozim i nutlove
Naleśniki z serkiem kozim i jagodami
Sprzęt
- 1 patelnia do naleśników
- 1 mała patelnia
- 1 miska
- 1 mikser
Składniki
Naleśniki:
- 1½ szkl. mąki
- 2 łyżki maki ryżowej
- 2 łyżki białka o smaku pistacji ( opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
- 2 szt. jajka
- 3 szkl. mleka migdałowego ( użyj jakie lubisz)
Twaróg:
- 400 g twarogu śmietankowego
- ½ łyżeczki wanilii
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany 30% opcjonalnie
Sos:
- 6 szt figa
- 1 łyżka miodu z pomarańczą
- 1 łyżeczka klarowanego
- 2 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj. Smaż cienkie naleśniki na suchej patelni.
- Ser wymieszaj z wanilią, cukrem i śmietanką. Posmaruj naleśniki, zwiń jak lubisz i usmaż na maśle klarowanym.
- Figi przetnij na ćwiartki. Masło rozpuść na patelni, dodaj figę. Smaż przez minutę, następnie dodaj miód. Jak się rozpuści dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Sosem polej usmażone naleśniki.
Excellent article! Congratulations on the information. 45792618
Excellent article! Congratulations on the information. 24318905