Naleśniki z serem i figami

Naleśniki z serem i figami

Naleśniki z serem i figami to pomysł na śniadanie, które każdego zachwyci. Naleśniki o smaku pistacji, waniliowy twaróg i słodki sos figowy, to przepis na pyszny początek dnia.

Naleśniki z serem i figami



Naleśniki z serem i figami

szczegóły:

Porcje

10-12 szt

Czas przygotowania

5 min

Czas gotowania

15 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Naleśniki:
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 2 łyżki maki ryżowej
  • 2 łyżki białka o smaku pistacji ( opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 3 szkl. mleka migdałowego ( użyj jakie lubisz)
  • Dodatki:
  • 2 kostki twarogu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1 łyżka śmietanki
  • Sos:
  • 1 figa
  • 1 łyżka miodu z pomarańczą
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka śmietanki 30%

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj. Smaż cienkie naleśniki na suchej patelni.
  • Ser wymieszaj z wanilią, cukrem i śmietanką. 
  • Posmaruj naleśniki, zwiń jak lubisz i usmaż na maśle klarowanym. 
  • Figę przetnij na ćwiartki. 
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj figę. Smaż przez minutę, następnie dodaj miód. Jak się rozpuści dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. 
  • Sosem polej usmażone naleśniki.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz