Naleśniki z serem i figami

Naleśniki z serem i figami

Naleśniki z serem i figami to pomysł na śniadanie, które każdego zachwyci. Naleśniki o smaku pistacji, waniliowy twaróg i słodki sos figowy, to przepis na pyszny początek dnia.

Naleśniki z serem i figami

Naleśniki z serem i figami to pomysł na śniadanie, które każdego zachwyci. Naleśniki o smaku pistacji, waniliowy twaróg i słodki sos figowy, to przepis na pyszny początek dnia.

Naleśniki na słodko czy wytrawnie?

Naleśniki to cienkie placki, zrobione z mąki, jajek, mleka i wody. Podawane są przeważnie na śniadanie lub jako deser.
Mogą być w wersji słodkiej lub wytrawnej. Do wypełnienia naleśników doskonałe są różne kremy, twaróg, serki, czekolada. W sezonie często podawane są z owocami lub polewane musami owocowymi.
Można je jeść na zimno lub na ciepło. Osobiście, najbardziej lubię na sodko i ciepło, smażone na maśle klarowanym.
Na blogu znajdziecie różne przepisy na naleśniki na słodko: czekoladowe, z makiem, z jagodami lub wytrawne krokiety

Rulonik czy trójkąt..


To chyba najczęściej zadawane pytanie o naleśniki:) U nas pojawiają się obie wersje. Sposób zwijania uzależniam od tego, co będzie w środku, oraz czy będą zjedzone w domu, czy w pudełeczku na wynos.

Jak zrobić naleśniki?


Przygotuj ciasto – Zmiksuj mleko, jajka, wanilię, mąkę, cukier ręcznie lub w blenderze , aż masa będzie gładka.

Odpoczynek- Ciasto powinno odpocząć przez co najmniej 30 minut, ponieważ zmniejsza pęcherzyki powietrza.

Smażenie– wybierz patelnie do naleśników. Wylej ciasto na suchą patelnie, poruszaj nią, aby rozprowadzić ciasto. Smaż na złoty kolor, następnie odwróć, smaż z drugiej strony.

Wypełnienie – dodaj swoje ulubione nadzienie i dodatki

Delektuj się !! Najlepiej smakują, gdy są podawane od razu. Można podawać na ciepło lub na zimno. W lodówce przechowuj do 3 dni.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Naleśniki z makiem

Naleśniki z twarogiem i miętą

Czekoladowe naleśniki

Naleśniki z serkiem kozim i nutlove

Naleśniki z serkiem kozim i jagodami

Makaron z naleśników

Naleśniki z serem i figami

Naleśniki z serem i figami

Naleśniki z serem i figami to pomysł na śniadanie, które każdego zachwyci. Naleśniki o smaku pistacji, waniliowy twaróg i słodki sos figowy, to przepis na pyszny początek dnia.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Danie Śniadanie
Kuchnia polska
Porcje 10 szt

Sprzęt

  • 1 patelnia do naleśników
  • 1 mała patelnia
  • 1 miska
  • 1 mikser

Składniki
  

Naleśniki:

  • szkl. mąki
  • 2 łyżki maki ryżowej
  • 2 łyżki białka o smaku pistacji ( opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szt. jajka
  • 3 szkl. mleka migdałowego ( użyj jakie lubisz)

Twaróg:

  • 400 g twarogu śmietankowego
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany 30% opcjonalnie

Sos:

  • 6 szt figa
  • 1 łyżka miodu z pomarańczą
  • 1 łyżeczka klarowanego
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj. Smaż cienkie naleśniki na suchej patelni.
  • Ser wymieszaj z wanilią, cukrem i śmietanką. Posmaruj naleśniki, zwiń jak lubisz i usmaż na maśle klarowanym. 
  • Figi przetnij na ćwiartki. Masło rozpuść na patelni, dodaj figę. Smaż przez minutę, następnie dodaj miód. Jak się rozpuści dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Sosem polej usmażone naleśniki.
tagi figi, naleśniki, śniadanie
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating