Ciasto czekoladowo-orzechowe z cukinią

Ciasto czekoladowo-orzechowe z cukinią

Ekspresowe ciasto czekoladowo-orzechowe z cukinią z dodatkiem pysznych sezonowych owoców.

Ciasto czekoladowo-orzechowe z cukinią

Ekspresowe ciasto czekoladowo-orzechowe z cukinią, które przygotujesz w 10 min. Ciasto przypomina brownie, jest mocno czekoladowe, wilgotne i delikatnie słodkie. Tarta cukinia jest niewidoczna i niewyczuwalna po upieczeniu. Ciasto jest doskonałe aby przemycić trochę warzyw do diety.

Ciasto nie ma w składzie mąki, jest bez glutenu. Będzie doskonałe dla osób z nietolerancjami.

Owoce możesz zmieniać w zależności od sezonu, możesz użyć świeżych i mrożonych.

Orzechy- wybierz jakie lubisz( laskowe, włoskie, pekany, brazylijskie). Wystarczy je zmielić w blenderze lub użyj gotowej mąki.

Masło orzechowe- dodałam z orzeszków ziemnych ale może być z nerkowców, migdałowe, z orzechów laskowych.

Cukinia jeżeli bedzie miała dużo wody, to musisz ją odcisnąć.

Groszki czekoladowe możesz zamienić na czekoladę.

Cukier możesz pominąć lub dodać zamiennik aby ciasto było zdrowsze.

Zobacz również

Galette z cukinią i łososiem
Galette z cukinią i łososiem, prosty i pyszny pomysł na obiad, lub wytrawną przekąskę. Delikatne, listkujące kruche, soczysta cukinia i pieczony łosoś, to zestaw smaków i aromatów, który każdemu przypadnie do gustu.
Sprawdź przepis
galette z cukinią i lososiem

Przygotowanie:

  • Cukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  • Jajka i banany zblenduj, następnie dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż do foremki, na wierzch dodaj borówki. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Jeżeli banany są bardzo dojrzałe, możesz rozgnieść je tylko widelcem.

Ciasto czekoladowo-orzechowe z cukinią

Ekspresowe ciasto z orzechami, cukinią i borówkami.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Ciasto czekoladowo-orzechowe z cukinią
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 Forma 21×25 cm
  • 1 miska
  • 1 tarka do warzyw
  • 1 blender ręczny

Składniki
  

  • 300 g cukinii
  • 2 szt. dojrzałe banany
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g mielonych orzechów włoskie lub laskowe
  • 3 szt. jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu lub zwykly
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyzki masła orzechowego dowolne
  • 1 łyzeczka wanilii
  • 3-4 łyzki groszki czekoladowe do pieczenia
  • 1 garść borówek

Przygotowanie

  • Cukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  • Jajka i banany zblenduj, następnie dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż do foremki, na wierzch dodaj borówki. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
tagi baton brownie, bez glutenu, biała czekolada, borówki, brownie z cukinii, ciasto z cukinią, ciasto z orzechami, cukinia, masło orzechowe, orzechy włoskie
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!