Ciasto czekoladowo-orzechowe z cukinią
Ekspresowe ciasto czekoladowo-orzechowe z cukinią, które przygotujesz w 10 min. Ciasto przypomina brownie, jest mocno czekoladowe, wilgotne i delikatnie słodkie. Tarta cukinia jest niewidoczna i niewyczuwalna po upieczeniu. Ciasto jest doskonałe aby przemycić trochę warzyw do diety.
Ciasto nie ma w składzie mąki, jest bez glutenu. Będzie doskonałe dla osób z nietolerancjami.
Owoce możesz zmieniać w zależności od sezonu, możesz użyć świeżych i mrożonych.
Orzechy- wybierz jakie lubisz( laskowe, włoskie, pekany, brazylijskie). Wystarczy je zmielić w blenderze lub użyj gotowej mąki.
Masło orzechowe- dodałam z orzeszków ziemnych ale może być z nerkowców, migdałowe, z orzechów laskowych.
Cukinia jeżeli bedzie miała dużo wody, to musisz ją odcisnąć.
Groszki czekoladowe możesz zamienić na czekoladę.
Cukier możesz pominąć lub dodać zamiennik aby ciasto było zdrowsze.
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Jajka i banany zblenduj, następnie dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do foremki, na wierzch dodaj borówki. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeżeli banany są bardzo dojrzałe, możesz rozgnieść je tylko widelcem.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 Forma 21×25 cm
- 1 miska
- 1 tarka do warzyw
- 1 blender ręczny
Składniki
- 300 g cukinii
- 2 szt. dojrzałe banany
- 1 łyżka cukru
- 200 g mielonych orzechów włoskie lub laskowe
- 3 szt. jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu lub zwykly
- ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyzki masła orzechowego dowolne
- 1 łyzeczka wanilii
- 3-4 łyzki groszki czekoladowe do pieczenia
- 1 garść borówek
Przygotowanie
- Cukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Jajka i banany zblenduj, następnie dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do foremki, na wierzch dodaj borówki. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!