Ogórki konserwowe
Idealne. To sprawdzony przepis, który dostałam od Mamy. Ogórki, nie wymagają długiego pasteryzowania. Gotujemy je do momentu zmiany koloru, dzięki temu będą chrupiące.
Tak przygotowane ogórki wykorzystasz na kanapki, do sałatek, jako dodatek do obiadu.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie umyj.
- Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj.
- Do słoików włóż wszystkie składniki, zalej gorącą zalewą.
- Słoiki wstaw do garnka z wodą. Zagotuj. Od momentu zagotowania się wody gotuj przez 15 min. ( Do momentu aż zmienią kolor- nie będą już zielone)
Sprzęt
- 2 duże garnki
- x słoiki 500 lub 900 ml
Składniki
- 4 kg małe zielone ogórki
Na 1 słoik:
- 1 szt. gałązki kopru+ kwiat
- 1 mały kawałek korzeń chrzanu + liść
- 2 szt. liść laurowy
- 2–3 szt. ziele ang.
- ½ łyżeczki gorczycy
- 2-3 plasterki marchewki
Zalewa
- 1½ l wody
- 5 łyżek cukru
- 1 szkl. octu
- 1½ łyżki soli
Przygotowanie
- Ogórki dokładnie umyj.
- Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj.
- Do słoików włóż wszystkie składniki, zalej gorącą zalewą.
- Słoiki wstaw do garnka z wodą. Zagotuj. Od momentu zagotowania się wody gotuj przez 15 min. ( Do momentu aż zmienią kolor- nie będą już zielone)
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!