Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe. Idealne

Ogórki konserwowe

Idealne. To sprawdzony przepis, który dostałam od Mamy. Ogórki, nie wymagają długiego pasteryzowania. Gotujemy je do momentu zmiany koloru, dzięki temu będą chrupiące.

Tak przygotowane ogórki wykorzystasz na kanapki, do sałatek, jako dodatek do obiadu.


Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie umyj.
  • Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj.
  • Do słoików włóż wszystkie składniki, zalej gorącą zalewą.
  • Słoiki wstaw do garnka z wodą. Zagotuj. Od momentu zagotowania się wody gotuj przez 15 min. ( Do momentu aż zmienią kolor- nie będą już zielone)

Ogórki konserwowe

523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Ogórki konserwowe
Danie Przetwory
Kuchnia polska

Sprzęt

  • 2 duże garnki
  • x słoiki 500 lub 900 ml

Składniki
  

  • 4 kg małe zielone ogórki

Na 1 słoik:

  • 1 szt. gałązki kopru+ kwiat
  • 1 mały kawałek korzeń chrzanu + liść
  • 2 szt. liść laurowy
  • 2–3 szt. ziele ang.
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 2-3 plasterki marchewki

Zalewa

  • l wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szkl. octu
  • łyżki soli

Przygotowanie

  • Ogórki dokładnie umyj.
  • Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj.
  • Do słoików włóż wszystkie składniki, zalej gorącą zalewą.
  • Słoiki wstaw do garnka z wodą. Zagotuj. Od momentu zagotowania się wody gotuj przez 15 min. ( Do momentu aż zmienią kolor- nie będą już zielone)
tagi ogórki, ogórki konserwowe
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!