Bakłażan pieczony
Pieczony bakłażan z dodatkiem pesto, mozzarelli i pomidorów, to proste i szybkie danie, które przygotujesz z czterech składników. Pieczony bakłażan, będzie świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów lub jako samodzielna przekąska. Jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Tak przygotowany bakłażan sprawdzi się na letnia kolacje lub jako przystawka na imprezach.
Bakłażan owoc czy warzywo?
Bakłażan to owoc – jagoda.. Należy do tej samej rodziny co pomidory i ziemniaki.
Występuje w różnych kolorach ciemnofioletowym, pomarańczowym, zielonym albo różowo-marmurkowym. Jest ceniony za swoje walory smakowe i oryginalny kolor, ale również niską kaloryczność. Nie można ich jeść na surowo.
Bakłażana można jeść ze skórką, która po usmażeniu czy pieczeniu mięknie.
Wiele osób zniechęca wyczuwalna goryczka, która może być wyczuwalna. Aby się jej pozbyć pokrój bakłażana na krążki , posyp je solą, a następnie odstaw na ok. pół godziny. Kiedy zauważysz na nich wodę, umyj je i osusz.
Dodatki:
Pesto najlepsze bedzie z bazylii. Możesz je zrobić samodzielnie lub użyć gotowe. Kupuj pesto zwracaj uwagę na skład.
Mozzarella; Możesz użyć tartej lub dużej kulki, którą pokroisz w plastry, o podobnej wielkości co pomidory.
Cebula, dodaje smaku i aromatu.
Oliwa z oliwek- wybieraj dobrej jakości.
Przygotowanie:
- Bakłażany ponacinaj, polej olejem i posyp solą. Dokładnie natrzyj każdy plaster. Wstaw do piekarnika na około 30 min, temp. 200’C.
- Po upieczeniu każdy plaster plaster posmaruj pesto, posyp mozzarellą, włóż po plasterku pomidora i cebulki.
- Wstaw ponownie do piekarnika na około 10 min.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma do zapiekania
Składniki
- 2 szt. bakłażan
- 1 op pesto z bazylii
- 1 op. tarta mozzarella
- 1 szt. pomidor
- 1 szt. mała cebula
Przygotowanie
- Bakłażany ponacinaj, polej olejem i posyp solą. Dokładnie natrzyj każdy plaster. Wstaw do piekarnika na około 30 min, temp. 200'C.
- Po upieczeniu każdy plaster plaster posmaruj pesto, posyp mozzarellą, włóż po plasterku pomidora i cebulki.
- Wstaw ponownie do piekarnika na około 10 min.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!