Pieczony bakłażan

Bakłażan pieczony

Pieczony bakłażan z dodatkiem pesto, mozzarelli i pomidorów, to proste i szybkie danie, które przygotujesz z czterech składników.
Ocena: 0
Sylwia
Komentarze: 0
16/07/2021

Bakłażan pieczony

Pieczony bakłażan z dodatkiem pesto, mozzarelli i pomidorów, to proste i szybkie danie, które przygotujesz z czterech składników. Pieczony bakłażan, będzie świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów lub jako samodzielna przekąska. Jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Tak przygotowany bakłażan sprawdzi się na letnia kolacje lub jako przystawka na imprezach.

Bakłażan owoc czy warzywo?

Bakłażan to owoc – jagoda.. Należy do tej samej rodziny co pomidory i ziemniaki.
Występuje w różnych kolorach ciemnofioletowym, pomarańczowym, zielonym albo różowo-marmurkowym. Jest ceniony za swoje walory smakowe i oryginalny kolor, ale również niską kaloryczność. Nie można ich jeść na surowo.
Bakłażana można jeść ze skórką, która po usmażeniu czy pieczeniu mięknie.
Wiele osób zniechęca wyczuwalna goryczka, która może być wyczuwalna. Aby się jej pozbyć pokrój bakłażana na krążki , posyp je solą, a następnie odstaw na ok. pół godziny. Kiedy zauważysz na nich wodę, umyj je i osusz.

Zobacz również

  Schnitzel z bakłażana
Schnitzel z bakłażana, to pyszna alternatywa dla tradycyjnej mięsnej wersji.
Sprawdź przepis
Schnitzel z bakłażana

Dodatki:

Pesto najlepsze bedzie z bazylii. Możesz je zrobić samodzielnie lub użyć gotowe. Kupuj pesto zwracaj uwagę na skład.

Mozzarella; Możesz użyć tartej lub dużej kulki, którą pokroisz w plastry, o podobnej wielkości co pomidory.

Cebula, dodaje smaku i aromatu.

Oliwa z oliwek- wybieraj dobrej jakości.

Przygotowanie:

  • Bakłażany ponacinaj, polej olejem i posyp solą. Dokładnie natrzyj każdy plaster. Wstaw do piekarnika na około 30 min, temp. 200’C.
  • Po upieczeniu każdy plaster plaster posmaruj pesto, posyp mozzarellą, włóż po plasterku pomidora i cebulki.
  • Wstaw ponownie do piekarnika na około 10 min.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

u003csvg aria-hidden=u0022trueu0022 focusable=u0022falseu0022 data-prefix=u0022fasu0022 data-icon=u0022check-circleu0022 class=u0022svg-inlineu002du002dfa fa-check-circle fa-w-16u0022 role=u0022imgu0022 xmlns=u0022http://www.w3.org/2000/svgu0022 viewBox=u00220 0 512 512u0022u003eu003cpath fill=u0022currentColoru0022 d=u0022M504 256c0 136.967-111.033 248-248 248S8 392.967 8 256 119.033 8 256 8s248 111.033 248 248zM227.314 387.314l184-184c6.248-6.248 6.248-16.379 0-22.627l-22.627-22.627c-6.248-6.249-16.379-6.249-22.628 0L216 308.118l-70.059-70.059c-6.248-6.248-16.379-6.248-22.628 0l-22.627 22.627c-6.248 6.248-6.248 16.379 0 22.627l104 104c6.249 6.249 16.379 6.249 22.628.001zu0022u003eu003c/pathu003eu003c/svgu003e

Pieczony bakłażan z dodatkiem pesto

Bakłażan pieczony z dodatkiem pesto, mozzarelli i pomidorów, to proste i szybkie danie, które przygotujesz z czterech składników.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Pieczony bakłażan
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Kolacja
Kuchnia Mediterranean
Porcje 2 szt.

Sprzęt

  • 1 forma do zapiekania

Składniki
  

  • 2 szt. bakłażan
  • 1 op pesto z bazylii
  • 1 op. tarta mozzarella
  • 1 szt. pomidor
  • 1 szt. mała cebula

Przygotowanie

  • Bakłażany ponacinaj, polej olejem i posyp solą. Dokładnie natrzyj każdy plaster. Wstaw do piekarnika na około 30 min, temp. 200'C.
  • Po upieczeniu każdy plaster plaster posmaruj pesto, posyp mozzarellą, włóż po plasterku pomidora i cebulki.
  • Wstaw ponownie do piekarnika na około 10 min.
tagi bakłażan, mozzarella, pesto
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG