kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona. Kwaśna, lekko słona, soczysta i bardzo zdrowa. Można z niej zrobić pyszną surówkę, bigos, pierogi czy kwaśnicę.

Kapusta kiszona



kapusta kiszona

szczegóły:

Porcje

1 słoik 4L

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 2,5 kg białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 50g soli kamiennej ( 20g na 1 kg)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

Przygotowanie:


  • Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce, dodaj sól, pieprz i cukier, wymieszaj.

  • Odstaw aby puściła sok. Przełóż do słoika, dociśnij..

  • Odstaw na 4-5 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Otwieraj słoik aby ją odgazować. Następnie przenieś w ciemne i chłodne.

  • Ważne aby kapusta była przykryta sokiem. Bez soku pociemnieje i może się popsuć. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *