Faszerowane pieczony bataty

Faszerowane pieczony bataty

Pieczony bataty faszerowane smażonymi warzywami i komosa ryżowa. Podane z dodatkiem awokado i sosu tahini.

Faszerowane pieczony bataty



Faszerowane pieczony bataty

szczegóły:

Porcje

4 szt.

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

60 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1/2 szkl. komosy ryżowej
  • 2 bataty
  • 1 puszka fasoli czarnej
  • 2 gałązki selera naciowego
  • Kawałek papryki czerwonej
  • 2 łyżki ugotowanej ciecierzycy
  • Cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, kumin, harissa, czosnek kurkuma, papryka słodka
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • Awokado
  • Sok z cytryny lub limonki
  • Sos tahini- jogurt naturalny, musztarda, sol, pieprz, cytryna, woda

Przygotowanie:


  • Komosę ugotuj zgodnie z instrukcja
  • Bataty rozetnij i wstaw do piekarnika na 30-40 min ( 200’C)
  • Warzywa pokrój drobno. Cebule i czosnek smaż przez 1 min., następnie dodaj pozostałe składniki. Smaż przez 5 min. Dodaj komosę i wymieszaj.
  • W upieczonych batatach zrób dołek, dodaj farsz, rozgniecione awokado i całość polej sosem. 
  • Sos: Wymieszaj składniki, woda reguluj gęstość.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *