Bułeczki pszenne

Bułeczki pszenne

Miałam kilka podejść do bułeczek i zawsze było coś nie tak. Odpuściłam i piekłam tylko chleb. W końcu trafiłam na przepis, który się sprawdził. Pięknie wyrosły, były mięciutkie i pyszne. Zniknęły ekspresowo i musiałam zrobić kolejne.

Bułeczki pszenne



Bułeczki pszenne

szczegóły:

Porcje

6-8 szt.

Czas przygotowania

60 min

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 gram suchych
  • 250-270 ml ciepłej wody
  • 20 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:


  • Wszystkie składniki wymieszaj.  Pozostaw do wyrośnięcia na około 60 min. .Ciasto podziel na 6-8 części, uformuj  bułeczki. Odstaw do wyrośnięcia na 15 min. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na180’C na 15-20 min. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz