Dorsz w sosie curry

Dorsz w sosie curry

Dorsz w sosie curry z marchewką i groszkiem. Dobrze znany i lubiany sos podkręcony dodatkiem curry. Podany z dorszem i zdrową komosą ryżową. Lekki i aromatyczny obiad.

Dorsz w sosie curry



Dorsz w sosie curry

szczegóły:

Porcje

2 szt.

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 100 g komosy ryżowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 1 paczka mrożonej marchewki z groszkiem
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 4 kawałki dorsza
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz, 1 łyżka mąki owsianej, oliwa do smażenia

Przygotowanie:


  • Komosę ugotuj zgodnie z instrukcja.
  • W garnku rozpuść 2 łyżki masła z dodatkiem curry, dodaj mrożona marchewkę z groszkiem. Smaż przez ok. 5 minut aż warzywa się rozmrożą.
  • Wlej bulion, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem przez ok. 5 minut do miękkości warzyw.
  • Rozmrożone filety posyp solą, pieprzem i obtocz w mące. Usmaż na patelni na oliwie.
  • Dodaj marchewkę z groszkiem z garnka wraz z całym sosem, porusz patelnia aby sos się dobrze rozprowadził. Gotuj przez 3 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz