Bigos wigilijny

Bigos wigilijny

Bigos wigilijny. To na ten smak czekam cały rok. Można go zrobić i jeść wcześniej, jest pyszny. Jednak najlepiej smakuje w Wigilie, jak go Mama przygotuje

Bigos wigilijny



Bigos wigilijny

szczegóły:

Porcje

1 szt.

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

120 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1 słoik kapusty kiszonej 900ml
  • 2 małe cebule
  • Woda
  • 4-5 łyżek oleju ( u mnie ryżowy, Mama robi tez na lnianym)
  • Pieprz, sól, liść laurowy, ziele ang. czosnek suszony
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kostki warzywnej- domowej
  • grzyby suszone – dowolna ilość
  • Marchewka, por, seler, pietruszka+ natka
  • Suszone śliwki ( opcjonalnie ja nie dodałam)

Przygotowanie :


Podejrzyj w nowej zakładce

* Grzyby gotuj przez 20 min.
* Cebule, grzyby i czosnek pokrój i usmaż na maśle klarowanym. Dopraw solą i pieprzem.
* Do garnka dodaj kapustę, pokrojone warzywa, dodaj usmażone grzyby, przyprawy, olej, wodę ( uważaj z ilością, kapusta ma być gęsta).
* Gotuj pod przykryciem około 1 godz. . Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.
* Jak kapusta będzie miękka, danie jest gotowe.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz