Tzatziki

 Tzatziki

Tzatziki, popularna grecką przystawka. Najczęściej podawana z chlebkami pita. Pasuje również do dań z grilla, smażonych, pieczonych mięs, ryb, warzyw.

 Tzatziki

 Tzatziki, popularna grecką przystawka. Najczęściej podawana z chlebkami pita. Pasuje również do dań z grilla, smażonych, pieczonych mięs, ryb, warzyw. Podstawą dipu są ogórki, jogurt naturalny i czosnek. Sos jest kremowy i bardzo aromatyczny.



Tzatziki

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

10

Czas gotowania

0 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 4 ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki koperku
  • 2 łyżki śmietany( można pominąć i zwiększyć ilość jogurtu)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie


  • Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp solą i odstaw na 5-10 min. Ogórki wyciśnij z wody, przełóż do miseczki.
  • Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.
  • Przed podaniem polej oliwą i posyp kaparami.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *