Leszcze smażone
Leszcze smażone z sosem tzatziki i pieczonymi frytkami, to pomysł na pyszny letni obiad lub kolacje. Ryby złowił mój Tato, były już oczyszczone i przygotowane do smażenia :). Do rybek zrobiłam kremowy sos z ogórków i ekspresowe frytki z piekarnika.
Leszcz należy do tej samej rodziny ryb, co karp. Jest najczęściej poławianą rybą w Polsce. Mięso ma mało tłuszczu i niewiele kalorii, jest delikatne. Jedyny minus ryby to ości 🙂
Mięso leszcza zawiera witaminy A i PP oraz niewielkie ilości witamin C, B1, B2, E i D, kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6.
szczegóły:
Porcje
1
Czas przygotowania
10
Czas gotowania
0 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Frytki przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika( 200’C , na 20min).
- Ryby umyj, posyp solą i odstaw na godzinę. Obtocz w mące i smaż na średnim ogniu po 3-4 min. z obu stron. Czas uzależniony od wielkości ryb.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!