leszcze smażone

Leszcze smażone

Leszcze smażone z sosem tzatziki i pieczonymi frytkami, to pomysł na pyszny letni obiad lub kolacje.

Leszcze smażone

Leszcze smażone z sosem tzatziki i pieczonymi frytkami, to pomysł na pyszny letni obiad lub kolacje. Ryby złowił mój Tato, były już oczyszczone i przygotowane do smażenia :). Do rybek zrobiłam kremowy sos z ogórków i ekspresowe frytki z piekarnika.



leszcze smażone

Leszcz należy do tej samej rodziny ryb, co karp. Jest najczęściej poławianą rybą w Polsce. Mięso ma mało tłuszczu i niewiele kalorii, jest delikatne. Jedyny minus ryby to ości 🙂
Mięso leszcza zawiera witaminy A i PP oraz niewielkie ilości witamin C, B1, B2, E i D, kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6.


szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

10

Czas gotowania

0 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  •  Sos tzatziki z tego przepisu (klik)
  • Gotowe frytki
  • 6 leszczy
  • sól
  • maka
  • olej do smażenia

Przygotowanie


  • Frytki przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika( 200’C , na 20min).
  • Ryby umyj, posyp solą i odstaw na godzinę. Obtocz w mące i smaż na średnim ogniu po 3-4 min. z obu stron. Czas uzależniony od wielkości ryb.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.