Tort tęcza
Tort tęcza przełożony kremem truskawkowym. Ciasto przygotowane na zamówienie pewnej 3latki, która uwielbia tęczę. Brakuje kilka kolorów bo zapomniałam zabrać na wyjazd niebieskiego barwnika:). Torcik bardzo się spodobał, bo dostał kolory, które bardzo lubi: różowy i czarny ;). Biszkopt jest puszysty, krem delikatnie słodki i mocno truskawkowy. Torcik jest doskonałym, zimnym deserem na lato.
szczegóły:
Porcje
1
Czas przygotowania
30 min. + cała noc w lodówce
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Białka ubij na sztywno, w czasie ubijania dodawaj cukier. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj na mniejszych obrotach. Do masy jajecznej wsyp przesiane mąki i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na 4 części, do każdej dodaj barwnik : różowa; masa+ odrobinkę czerwonego: pomarańczowa: masa+ czarowny i żółty
- Masy rozłóż na 2 blachy do pieczenia po 2 kolory na każdej , delikatnie rozsmaruj w kształt prostokąta, zostawiając odstęp między masami. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 175’C na około 20min. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
- Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj aby się rozpuściła. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj mus i wymieszaj.
- Mascarpone i śmietankę przełóż do misy miksera i zacznij ubijać. Pod koniec ubijania dodaj galaretkę, wymieszaj aby połączyć składniki.
- Wstaw misę do lodówki aby masa zgęstniała.
- Przełożenie: biszkopt/nasączenie/masa/
- Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem udekoruj truskawkami.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!