Tort tęcza

Tort tęcza

Tort tęcza przełożony kremem truskawkowym. Biszkopt jest puszysty, krem delikatnie słodki i mocno truskawkowy. Torcik jest doskonałym, zimnym deserem na lato.
Ocena: -
Sylwia
Komentarze: 0
20/06/2022

Tort tęcza

Tort tęcza przełożony kremem truskawkowym. Ciasto przygotowane na zamówienie pewnej 3latki, która uwielbia tęczę. Brakuje kilka kolorów bo zapomniałam zabrać na wyjazd niebieskiego barwnika:). Torcik bardzo się spodobał, bo dostał kolory, które bardzo lubi: różowy i czarny ;). Biszkopt jest puszysty, krem delikatnie słodki i mocno truskawkowy. Torcik jest doskonałym, zimnym deserem na lato.



Tort tęcza

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

30 min. + cała noc w lodówce

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 30g maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • barwnik: żółtym czerwony, czarny
  • Krem:
  • 250g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250ml wrzątku
  • 2/3 szkl musu z truskawek
  • Nasączenie:
  • kompot truskawkowy
  • Dodatki:
  • Truskawki

Przygotowanie


  • Białka ubij na sztywno, w czasie ubijania dodawaj cukier. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj na mniejszych obrotach. Do masy jajecznej wsyp przesiane mąki i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na 4 części, do każdej dodaj barwnik : różowa; masa+ odrobinkę czerwonego: pomarańczowa: masa+ czarowny i żółty
  • Masy rozłóż na 2 blachy do pieczenia po 2 kolory na każdej , delikatnie rozsmaruj w kształt prostokąta, zostawiając odstęp między masami. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 175’C na około 20min. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  • Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj aby się rozpuściła. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj mus i wymieszaj.
  • Mascarpone i śmietankę przełóż do misy miksera i zacznij ubijać. Pod koniec ubijania dodaj galaretkę, wymieszaj aby połączyć składniki.
  • Wstaw misę do lodówki aby masa zgęstniała.
  • Przełożenie: biszkopt/nasączenie/masa/
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem udekoruj truskawkami.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Śledź mnie na IG