Tort tęcza

Tort tęcza

Tort tęcza przełożony kremem truskawkowym. Biszkopt jest puszysty, krem delikatnie słodki i mocno truskawkowy. Torcik jest doskonałym, zimnym deserem na lato.

Tort tęcza

Tort tęcza przełożony kremem truskawkowym. Ciasto przygotowane na zamówienie pewnej 3latki, która uwielbia tęczę. Brakuje kilka kolorów bo zapomniałam zabrać na wyjazd niebieskiego barwnika:). Torcik bardzo się spodobał, bo dostał kolory, które bardzo lubi: różowy i czarny ;). Biszkopt jest puszysty, krem delikatnie słodki i mocno truskawkowy. Torcik jest doskonałym, zimnym deserem na lato.



Tort tęcza

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

30 min. + cała noc w lodówce

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 30g maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • barwnik: żółtym czerwony, czarny
  • Krem:
  • 250g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250ml wrzątku
  • 2/3 szkl musu z truskawek
  • Nasączenie:
  • kompot truskawkowy
  • Dodatki:
  • Truskawki

Przygotowanie


  • Białka ubij na sztywno, w czasie ubijania dodawaj cukier. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj na mniejszych obrotach. Do masy jajecznej wsyp przesiane mąki i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na 4 części, do każdej dodaj barwnik : różowa; masa+ odrobinkę czerwonego: pomarańczowa: masa+ czarowny i żółty
  • Masy rozłóż na 2 blachy do pieczenia po 2 kolory na każdej , delikatnie rozsmaruj w kształt prostokąta, zostawiając odstęp między masami. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 175’C na około 20min. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  • Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj aby się rozpuściła. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj mus i wymieszaj.
  • Mascarpone i śmietankę przełóż do misy miksera i zacznij ubijać. Pod koniec ubijania dodaj galaretkę, wymieszaj aby połączyć składniki.
  • Wstaw misę do lodówki aby masa zgęstniała.
  • Przełożenie: biszkopt/nasączenie/masa/
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem udekoruj truskawkami.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *