Sernik z białymi michałkami

Sernik z michałkami to hit tegorocznej Wielkanocy. Zachwycił każdego swym smakiem i wyglądem. Delikatnie słodki, bardzo kremowy, idealny sernik na każdą imprezę.


Sernik z białymi michałkami



 Sernik z białymi michałkami

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

20 godz.

Czas gotowania

110 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 210 ml mleka skondensowanego słodzonego 
  • 85 ml śmietanki 
  • 25g maki ziemniaczanej
  • Wanilia
  • 2 małe jajka
  • 7 białych michałków
  • Dodatki:
  • Biszkopty do tiramisu
  • Do dekoracji : 8 białych michałków  orzechy ziemne prażone
  • Polewa:
  • Tabliczka białej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki, poza skrobią i michałkami, dodaj do miski i zmiksuj na gładko. Dodaj skrobię i ponownie wymieszaj, następnie dodaj pocięte w paseczki michałki.

  • Biszkopty ułóż w formie do pieczenia. Masę wylej na biszkopty.

  • Piekarnik nagrzej do 175’C, na jego dno wstaw naczynione wypełnione gorąca woda.

  • Włóż sernik do piekarnika, piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temp. do 120’C  i piecz 90 minut.

  • Sernik studź w otwartym piekarnika, następnie wstaw do lodówki na kilka godzin lub cała noc. Rano zrób polewę i udekoruj sernik.

  • Składniki na polewę wrzuć do rondelka i podgrzej aby czekolada się rozpuściła. Masę wylej na sernik, ułóż pocięte michałki i posyp prażonymi orzechami.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz