Pieczone donuty z jabłkiem

Pieczone donuty z jabłkiem

Kolejna propozycja na tłusty czwartek. Tym razem w wersji fit. Pieczone donuty z jabłkiem pokryte lukrem i kwiatami jabłoni.

Pieczone donuty z jabłkiem



 Pieczone donuty z jabłkiem

szczegóły:

Porcje

12 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 80g masła klarowanego ( rozpuść )
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka łusek babki jajowatej
  • 1 duże jabłko- pokrój w kostkę , upraż na maśle (1 łyżeczka )z dodatkiem cukru
  • Dodatki:
  • Lukier : 1 szklanka cukru pudru, sok z cytryny 1 łyżeczka , aquafaba ( regulujesz nią gęstość )

Przygotowanie



* Mleko podgrzej, dodaj jabłka i zblenduj na gładko. Dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40min.
* Ciasto wyłóż na deskę rozwałkuj, ma być grubsze. Wytnij kółka ( foremką do pączków lub większą szklanka ), kieliszkiem na środku zrób mniejszy otwór.
* Odstaw do wyrośnięcia na 10 min. Wstaw do piekarnika na ok.20-30 min (180’C)
* Przestudzone polej lukrem i udekoruj.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *