Pieczone donaty

Details
Servings
Prep time
Cooking time
Calories
Składniki:
- 500g maki pszennej
- 1 op suchych drożdży
- 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
- olejek waniliowy
- szczypta soli
- 60g masła
- 1/4 szkl cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietanki 30
- Dodatki:
- posypka świąteczna
- czekolada
- 1 łyżka śmietanki 30
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubszy placek ( około 1 cm). Wytnij duże kółka, w których mniejszą foremką wytnij mniejszy otwór.
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10min.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C).
- Zimne bułeczki polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej razem ze śmietanką i posyp posypką.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!