Pieczone donaty

Pieczone donaty

Pieczone donaty w polewie czekoladowej. Zdrowsza alternatywa dla smażonej wersji tych bułeczek.

Pieczone donaty



Pieczone donaty

szczegóły:

Porcje

16 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietanki 30
  • Dodatki:
  • posypka świąteczna
  • czekolada
  • 1 łyżka śmietanki 30

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubszy placek ( około 1 cm). Wytnij duże kółka, w których mniejszą foremką wytnij mniejszy otwór. 
  • Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10min.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C).
  • Zimne bułeczki polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej razem ze śmietanką i posyp posypką. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz