Strucla z prażonym jabłkiem i cynamonem

Strucla z prażonym jabłkiem i cynamonem

Strucla z prażonym jabłkiem i cynamonem. Odpowiednio udekorowana może pięknie wyglądać na świątecznym stole. Na pewno będzie pysznym dodatkiem do kawki.

Strucla z prażonym jabłkiem i cynamonem



Strucla z prażonym jabłkiem i cynamonem

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Dodatki:
  • 5-6 jabłek- pokrojone w kostkę
  • cynamon
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie


  • Pokrojone w kostkę jabłka upraż na maśle z dodatkiem cynamonu i kurkumy.
  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia. Wyjmij ciasto, rozwałkuj w kształt prostokąta. Posmaruj rozpuszczonym masłem, posyp cukrem, cynamonem, na to wyłóż jabłka.
  • Zwiń w roladę, przełóż do keksówki do wyrośnięcia na 10min. Wstaw rozgrzanego do piekarnika na 20 min (180’C).
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz