Phở gà roti

Phở gà roti

Phở gà roti wietnamski rosół z makaronem ryżowym i grillowanym kurczakiem. Niezwykle aromatyczna, delikatnie rozgrzewająca. Jest to świetna alternaty dla dla tradycyjnego rosołu.

Phở gà roti



Phở gà roti

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

10min

Czas gotowania

15 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1/2 l bulionu drobiowego
  • 100g makaronu ryżowego grubego
  • sos rybny do smaku
  • 1 limonka
  • kawałek papryki chilli
  • pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • czosnek dęty ( u mnie szczypiorek)
  • kolendra
  • kilka listków bazylii ( najlepsza będzie tajska)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 jajko
  • 1 op. kiełków fasoli mung
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • przyprawy tajskie
  • sól i pieprz

Przygotowanie


  • Makaron gotuj 4 min. Przełóż do zimnej wody.
  • Jajko ugotuj na twardo.
  • Pierś z kurczaka oczyść, posyp przyprawami, zawiń papierem i smaż na patelni grillowej. Po 4-5 min z każdej strony.
  • Rosół przelej do garnka, dodaj sok z 1/2 limonki, 2 łyżki sosu rybnego, kawałek papryczki chili, cukier. Zagotuj.
  • Makaron przełóż do miseczki, dodaj kiełki, pokrojoną drobno cebulę, zioła, 1/2 jajka, szczypiorek, pokrojoną  w plastry pierś z kurczaka, całość zalej gorącym bulionem.
  • Sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj sosu i limonki.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz