Phở gà roti

szczegóły:
Porcje
2 szt
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- 1/2 l bulionu drobiowego
- 100g makaronu ryżowego grubego
- sos rybny do smaku
- 1 limonka
- kawałek papryki chilli
- pieprz do smaku
- szczypta cukru
- czosnek dęty ( u mnie szczypiorek)
- kolendra
- kilka listków bazylii ( najlepsza będzie tajska)
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 jajko
- 1 op. kiełków fasoli mung
- 1 mała pierś z kurczaka
- przyprawy tajskie
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Makaron gotuj 4 min. Przełóż do zimnej wody.
- Jajko ugotuj na twardo.
- Pierś z kurczaka oczyść, posyp przyprawami, zawiń papierem i smaż na patelni grillowej. Po 4-5 min z każdej strony.
- Rosół przelej do garnka, dodaj sok z 1/2 limonki, 2 łyżki sosu rybnego, kawałek papryczki chili, cukier. Zagotuj.
- Makaron przełóż do miseczki, dodaj kiełki, pokrojoną drobno cebulę, zioła, 1/2 jajka, szczypiorek, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka, całość zalej gorącym bulionem.
- Sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj sosu i limonki.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!