chleb z pestkami dyni

Chleb z pestkami dyni

Chleb z pestkami dyni. Ma chrupiącą skórkę, pięknie wyrasta i wspaniale pachnie. Wykonanie jest bardzo proste Wystarczy wymieszać składniki i wstawić chleb do lodówki. Rano zajmujesz się pieczeniem i cieszysz się jego smakiem już od śniadania.

Chleb z pestkami dyni

Chleb z pestkami dyni. Ma chrupiącą skórkę, pięknie wyrasta i wspaniale pachnie. Wykonanie jest bardzo proste Wystarczy wymieszać składniki i wstawić chleb do lodówki. Rano zajmujesz się pieczeniem i cieszysz się jego smakiem już od śniadania.



chleb z pestkami dyni

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

5 min + cała noc w lodówce + 90 min

Czas gotowania

45 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  •  450 g mąki pszennej
  • 350 ml letniej wody
  • 3g drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g pestek dyni

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki. Rano, wyjmij z lodówki i odstaw w ciepła miejsce na około godzine. 
  • Ciasto przełóż na deskę, posyp mąką i zacznij wyrabiać. Jak ciasto zrobi się plastyczne uformuj kształt chleba. Koszyk do wyrastania chleba posyp mąką, przełóż chleb i odstaw na 25 min w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. 
  • Garnek wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C aby się nagrzał – około 20-25 min..
  • Wyjmij z piekarnika i ostrożnie przełóż wyrośnięty chleb, przykryj przykrywka. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C, następnie po 30 min. zdejmij pokrywkę i zostaw na kolejne 15 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *