Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana z dodatkiem lekkiej sałatki. Zdrowy i lekki obiad z tym co w sezonie najlepsze.

Papryka faszerowana



Papryka faszerowana

szczegóły:

Porcje

6 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 3 papryki
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 małego bakłażana
  • 2 łyżki ajvaru
  • ulubione przyprawy
  • koncentrat pomidorowy
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sol, pieprz, cukier- do smaku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sos tahini
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki wody
  • Sałatka: mix sałat, pomidor, ogórek, awokado, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie


  • Kasze przelej wrzątkiem, dodaj szklankę wody. Gotuj,aż kasza wchłonie cała wodę.
  • Papryki przekrój na 1/2, oczyść środek.
  • Cukinie, bakłażana, cebule, czosnek pokrój drobno. Cebule z czosnkiem podsmaż na oleju, dodaj cukinie, bakłażana, wodę , koncentrat, ajvar oraz przyprawy. Gotuj pod przykryciem aż będę miękkie. Na koniec dodaj kasze, płatki drożdżowe. Gotuj 2-3 min.
  • Nafaszeruj kasza papryki. Wstaw do piekarnika na 30 min ( 200’C).
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz