Korzenne ciasteczka z dynia bg

Korzenne ciasteczka z dynią bg

Korzenne ciasteczka z dynia bg. Są bez glutenu i jajek. Wyszły jak planowałam, delikatnie kruche i pachnące piernikiem.

Korzenne ciasteczka z dynią bg



Korzenne ciasteczka z dynią bg

szczegóły:

Porcje

10 szt

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

15 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1 1/3 szkl. maki owsianej bg
  • 1/3 szkl. m ryżowej
  • 4-5 łyżek puree z dyni
  • przyprawa piernikowa, cynamon
  • 1/2 łyżeczki sody i proszku dp bg
  • 1/4 szkl. dowolnego tłuszczu ( u mnie masło klarowane)
  • 4-5 łyżek dowolnego slodzidła ( u mnie trzcinowy)
  • 1 łyżka łusek babko jajowatej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + do podsypywania podczas wałkowania

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki wymieszaj. Wstaw do lodówki na 10 min. Przed wałkowaniem posyp m. ziemniaczana i jeszcze raz wymieszaj. Rozwałkuj cześć ciasta ( nie za cienko) i wytnij ciasteczka.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200’C na 15 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz