Biszkopt z kremem, owocami i galaretką
Biszkopt z kremem, owocami i galaretką to ciasto doskonałe na lato. Puszysty biszkopt, delikatnie słodki krem, którego słodycz przełamują świeże kwaśne owoce. Zimne ciasto przyjemnie chłodzi w upalne dni. Jest doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty. Świetnie się sprawdzi na co dzień jak i na spotkania rodzinne.
szczegóły:
Porcje
1
Czas przygotowania
60min. + cała noc w lodówce
Czas gotowania
45 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Białka ubij na sztywno, w czasie ubijania dodawaj cukier. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj na mniejszych obrotach. Do masy jajecznej wsyp przesiane mąki i delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego na 175’C na około 45min. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
- Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj aby się rozpuściła. Odstaw do wystygnięcia
- Budyń z dodatkiem cukru i wanilii ugotuj zgodnie z instrukcją. Odstaw do wystygnięcia.
- Masło przełóż do miski i ucieraj mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodaj ostudzony budyń, miksuj do całkowitego połącznia się składników.
- Zimny biszkopt rozetnij na dwa blaty.
- Rant wyłóż folią cukierniczą lub papierem. Włóż pierwszy blat i nasącz herbatą, na to część kremu, biszkopt nasączenie, krem. Wstaw do lodówki na 10 min.
- Na krem wyłóż owoce, na to wylej tężejącą galaretkę.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!