biszkopt z kremem, owocami i galaretką

Biszkopt z kremem, owocami i galaretką

Biszkopt z kremem, owocami i galaretką to ciasto doskonałe na lato. Puszysty biszkopt, delikatnie słodki krem, którego słodycz przełamują świeże kwaśne owoce.

Biszkopt z kremem, owocami i galaretką

Biszkopt z kremem, owocami i galaretką to ciasto doskonałe na lato. Puszysty biszkopt, delikatnie słodki krem, którego słodycz przełamują świeże kwaśne owoce. Zimne ciasto przyjemnie chłodzi w upalne dni. Jest doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty. Świetnie się sprawdzi na co dzień jak i na spotkania rodzinne.



biszkopt z kremem, owocami i galaretką

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

60min. + cała noc w lodówce

Czas gotowania

45 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Biszkopt na formę fi22:
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 30g maki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 700ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru ( możesz pominąć jak budyń ma cukier)
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • Nasączenie:
  • herbata+ sok z cytryny
  • Dodatki:
  • 2 galaretki malinowe + 700 ml wrzątku
  • maliny, borówki, czerwona porzeczka

Przygotowanie


  • Białka ubij na sztywno, w czasie ubijania dodawaj cukier. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj na mniejszych obrotach. Do masy jajecznej wsyp przesiane mąki i delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego na 175’C na około 45min. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  • Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj aby się rozpuściła. Odstaw do wystygnięcia
  • Budyń z dodatkiem cukru i wanilii ugotuj zgodnie z instrukcją. Odstaw do wystygnięcia.
  • Masło przełóż do miski i ucieraj mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodaj ostudzony budyń, miksuj do całkowitego połącznia się składników.
  • Zimny biszkopt rozetnij na dwa blaty.
  • Rant wyłóż folią cukierniczą lub papierem. Włóż pierwszy blat i nasącz herbatą, na to część kremu, biszkopt nasączenie, krem. Wstaw do lodówki na 10 min.
  • Na krem wyłóż owoce, na to wylej tężejącą galaretkę.
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *