Zupa z soczewica i batatem

Zupa z soczewica i batatem

Zupa z soczewica i batatem. Aromatyczna, gęsta i mocno rozgrzewająca. Doskonała w okresie jesienno-zimowym.


Zupa z soczewica i batatem



Zupa z soczewica i batatem

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 2l bulionu warzywny/ mięsny
  • 250g czerwonej soczewicy
  • 1 mały batat
  • 2 liście laurowe i ziele ang.
  • warzywa z bulionu : marchew, pietruszka, seler, por/cebula
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka

Przygotowanie


  • Do bulionu dodaj soczewicę, kumin, koncentrat, pokrojonego w kostkę batata, kurkumę, sól, pieprz, ziele i liść laurowy.
  • Jak batat będzie miękki dodaj warzywa z bulionu. Po 2 min. wszystko zblenduj.
  • Zupa nie musi być idealnie kremowa. Podaj z uprażonych ziarnkami słonecznika i kleksem jogurtu naturalnego. .
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz