Wątróbka smażona

Wątróbka smażona

Wątróbka smażona z cebulka i dodatkiem aromatycznego sosu. Przez jednych uwielbiana prze innych znienawidzona. Jedno z tańszych dań, które można przygotować w domu. Niezwykle pożywne, odżywcze i bardzo smaczne.

Wątróbka smażona

Wątróbka smażona z cebulka i dodatkiem aromatycznego sosu. Przez jednych uwielbiana prze innych znienawidzona. Jedno z tańszych dań, które można przygotować w domu. Niezwykle pożywne, odżywcze i bardzo smaczne.



Wątróbka smażona

szczegóły:

Porcje

18 szt.

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g wątróbki drobiowej lub innej
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 łyżka mąki + mąka do obtoczenia

Przygotowanie


  • Wątróbkę oczyść z błon , cebulę pokrój w pióra.
  • Na patelni dobrze rozgrzej olej. Wątróbkę obtocz w mące*.  Przełóż na patelnię w taki sposób, aby każda miała styczność z dnem patelni. Nie mieszaj w czasie smażenia aby wątróbka ładnie się zarumieniła i była soczysta w środku. Po około 2 minutach obróć ją, wrzuć cebulę, po kolejnych 2 minutach wszystko wymieszaj i smaż jeszcze około 3 minut często mieszkając. Następnie dodaj wodę wymieszaną z 1 łyżką wody**, przykryj i duś kolejne 5-6 minut. Na sam koniec wątróbkę posól, dodaj pieprz, dokładnie wszystko wymieszaj i od razu podawaj.
  • Wątróbka świetnie smakuje z chlebem, z kaszą, ziemniakami, z ogórkiem kiszonym czy buraczkami. 

**Jeżeli nie chcesz robić sosu, pomiń mąkę i dodatek wody. 

Wątróbka smażona
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz