Torcik z truskawkami
Torcik z truskawkami z kremem mascarpone i czekoladowymi kulkami. To pyszne i proste ciasto, które przygotujesz dla swojej rodziny i znajomych. Delikatny biszkopt przełożony kremem mascarpone i soczystymi truskawkami, będzie świetnym deserem na każdą okazję.

szczegóły:
Porcje
1
Czas przygotowania
30 min. + cała noc w lodówce
Czas gotowania
45 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Białka ubij na sztywno, w czasie ubijania dodawaj cukier. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj na mniejszych obrotach. Do masy jajecznej wsyp przesiane mąki i delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego na 175’C na około 45min. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
- Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj aby się rozpuściła. Odstaw do wystygnięcia
- Zimny biszkopt rozetnij na dwa blaty.
- Truskawki oczyść z szypułek i przetnij na pół.
- Rant wyłóż folią cukierniczą lub papierem. Włóż pierwszy blat i nasącz herbatą.
- Mascarpone i śmietankę przełóż do misy miksera i zacznij ubijać. Pod koniec ubijania dodaj galaretkę, wymieszaj aby połączyć składniki.
- Teraz musisz działać szybko bo masa ekspresowo zastyga:) Część masy wyłóż na przygotowany biszkopt, wyrównaj. Dookoła rantu wyłóż truskawki ( węższą częścią do góry), oraz środek ciasta, na truskawki wysyp czekoladowe kulki, następnie resztę masy( zostaw trochę na dekorację) i dokładnie wyrównaj. Na górę połóż nasączony biszkopt. Górę ciasta nasącz, wyłóż cześć kremu, wyrównaj. Resztę kremu przełóż do rękawa z wybraną tylką i wyciśnij wzorki z kremu. Posyp kulkami z czekolady i ułóż truskawki.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.




Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!