torcik z truskawkami

Torcik z truskawkami

Torcik z truskawkami z kremem mascarpone. To pyszne i proste ciasto, które przygotujesz dla swojej rodziny i znajomych. Delikatny biszkopt przełożony kremem mascarpone i soczystymi truskawkami, będzie świetnym deserem na każdą okazję.
Ocena: -
Sylwia
Komentarze: 0
20/04/2022


Torcik z truskawkami

Torcik z truskawkami z kremem mascarpone i czekoladowymi kulkami. To pyszne i proste ciasto, które przygotujesz dla swojej rodziny i znajomych. Delikatny biszkopt przełożony kremem mascarpone i soczystymi truskawkami, będzie świetnym deserem na każdą okazję.



torcik z truskawkami

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

30 min. + cała noc w lodówce

Czas gotowania

45 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Biszkopt na formę fi16:
  • 2 jajka
  • 75g cukru
  • 75g mąki pszennej
  • 15g maki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 250ml wrzątku
  • Nasączenie:
  • herbata+ sok z cytryny
  • Dodatki:
  • Truskawki

Przygotowanie


  • Białka ubij na sztywno, w czasie ubijania dodawaj cukier. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj na mniejszych obrotach. Do masy jajecznej wsyp przesiane mąki i delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego na 175’C na około 45min. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  • Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj aby się rozpuściła. Odstaw do wystygnięcia
  • Zimny biszkopt rozetnij na dwa blaty.
  • Truskawki oczyść z szypułek i przetnij na pół.
  • Rant wyłóż folią cukierniczą lub papierem. Włóż pierwszy blat i nasącz herbatą.
  • Mascarpone i śmietankę przełóż do misy miksera i zacznij ubijać. Pod koniec ubijania dodaj galaretkę, wymieszaj aby połączyć składniki.
  • Teraz musisz działać szybko bo masa ekspresowo zastyga:) Część masy wyłóż na przygotowany biszkopt, wyrównaj. Dookoła rantu wyłóż truskawki ( węższą częścią do góry), oraz środek ciasta, na truskawki wysyp czekoladowe kulki, następnie resztę masy( zostaw trochę na dekorację) i dokładnie wyrównaj. Na górę połóż nasączony biszkopt. Górę ciasta nasącz, wyłóż cześć kremu, wyrównaj. Resztę kremu przełóż do rękawa z wybraną tylką i wyciśnij wzorki z kremu. Posyp kulkami z czekolady i ułóż truskawki.
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Śledź mnie na IG