szakszuka

Szakszuka

Szakszuka z pomidorami, cukinią, papryka i szpinakiem. Pomysł na pyszne śniadanie, które z łatwością przygotujesz swojej rodzinie lub znajomym. Jest smacznie, zdrowo i bardzo aromatyczne. Takie śniadanie doskonale uzupełni świeże, domowe pieczywo.

Szakszuka

Szakszuka z pomidorami, cukinią, papryka i szpinakiem. Pomysł na pyszne śniadanie, które z łatwością przygotujesz swojej rodzinie lub znajomym. Jest smacznie, zdrowo i bardzo aromatyczne. Takie śniadanie doskonale uzupełni świeże, domowe pieczywo.



szakszuka

szczegóły:

Porcje

1-2 szt

Czas przygotowania

5 min

Czas gotowania

10 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 2 jajka,
  • 1/2 małej cebuli lub pora
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 mała czerwona papryka
  • szczypta soli i pieprzu
  • masło klarowane do smażenia
  • natka pietruszki lub kolendra
  • garść świeżego szpinaku

Przygotowanie


  • Cebulę pokrój w piórka, paprykę i cukinię w paseczki.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj warzywa, smaż przez 2 minuty. Jak warzywa będą miękkie dodaj pomidory z puszki i garść szpinaku, zamieszaj, po minucie wbij jajka, posyp je solą i pieprzem.
  • Smaż pod przykryciem, na małym ogniu do czasu, aż białka będą ścięte. Pod koniec smażenia posyp natką lub kolendra. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.