Śledzie w pomidorach
Śledzie w pomidorach, to jest smak na który czekam przez cały rok. Nie wiem dlaczego, ale śledzie najlepiej smakują w okresie Bożego Narodzenia.
Do przygotowania śledzi w pomidorach używam śledzi typu matjas. Jeżeli są bardzo słone, to trzeba je wcześniej wymoczyć minimum 2 godz.
Cebula smażona z dodatkiem wody i oleju jest miękka, kremowa i rozpływa się w ustach. Do podkręcenia smaku dodaje się cukier, pieprz, ocet i koncentrat pomidorowy.
Przygotowane śledzie muszę postać w lodówce kilka godzin aby się przegryzły. Trzymaj je w szczelnym naczyniu lub słoiku do 7 dni.
Są świetnym dodatkiem do pieczywa czy ugotowanych ziemniaków.
Inne przepisy, które mogą Cie zainteresować:
Sałatka warzywna ze śledziem i buraczkami
Sprzęt
- 1 patelnia
- 1 miska
- 1 szklane naczynie do przechowywania
Składniki
- 700 g śledzi
- 3 szt. średnie cebule
- ¼ łyżeczki Szczypta cukru
- łyżeczki pieprz
- 3 łyżki octu
- 180 g koncentrat pomidorowy mały słoiczek
Przygotowanie
- Śledzie wymocz minimum 2 godz. Pokrój na mniejsze kawałeczki.
- Do pokrojonej cebuli dodaj olej i trochę wody. Smaż pod przykryciem aż będzie miękka. Dodaj ocet, wymieszaj i smaż przez min. Następnie dodaj koncentrat. Wymieszaj i smaż 2 min. . Odstaw aby ostygła.
- W naczyniu lub słoiku układaj warstwowo cebula, śledzie. Wstaw do lodówki.
- Należy przechowywać w lodówce do 7 dni.
Film
- Przygotowanie
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!