Śledzie w pomidorach

Śledzie w pomidorach

Śledzie w pomidorach to jest smak na który czekam przez cały rok. Nie wiem dlaczego ale śledzie najlepiej smakują w okresie Bożego narodzenia.

Śledzie w pomidorach

Śledzie w pomidorach, to jest smak na który czekam przez cały rok. Nie wiem dlaczego, ale śledzie najlepiej smakują w okresie Bożego Narodzenia.

Do przygotowania śledzi w pomidorach używam śledzi typu matjas. Jeżeli są bardzo słone, to trzeba je wcześniej wymoczyć minimum 2 godz.
Cebula smażona z dodatkiem wody i oleju jest miękka, kremowa i rozpływa się w ustach. Do podkręcenia smaku dodaje się cukier, pieprz, ocet i koncentrat pomidorowy.
Przygotowane śledzie muszę postać w lodówce kilka godzin aby się przegryzły. Trzymaj je w szczelnym naczyniu lub słoiku do 7 dni.

Są świetnym dodatkiem do pieczywa czy ugotowanych ziemniaków.

Inne przepisy, które mogą Cie zainteresować:

Śledzie pod pierzynką

Sałatka ze śledziem

Sałatka warzywna ze śledziem i buraczkami

Śledzie po kaszubsku

Tatar ze śledzia

Śledzie w pomidorach

Śledzie w pomidorach

Sylwia
Śledzie w pomidorach to jest smak na który czekam przez cały rok. Nie wiem dlaczego ale śledzie najlepiej smakują w okresie Bożego narodzenia.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 30 mins
Danie Przekąski
Kuchnia polska

Sprzęt

  • 1 patelnia
  • 1 miska
  • 1 szklane naczynie do przechowywania

Składniki
  

  • 700 g śledzi 
  • 3 szt. średnie cebule
  • ¼ łyżeczki Szczypta cukru
  • łyżeczki pieprz
  • 3 łyżki octu
  • 180 g koncentrat pomidorowy mały słoiczek

Przygotowanie

  • Śledzie wymocz minimum 2 godz. Pokrój na mniejsze kawałeczki.
  • Do pokrojonej cebuli dodaj olej i trochę wody. Smaż pod przykryciem aż będzie miękka. Dodaj ocet, wymieszaj i smaż przez min. Następnie dodaj koncentrat. Wymieszaj i smaż 2 min. . Odstaw aby ostygła.
  • W naczyniu lub słoiku układaj warstwowo cebula, śledzie. Wstaw do lodówki.
  • Należy przechowywać w lodówce do 7 dni.

Film

  • Przygotowanie
tagi Boże Narodzenie, śledzie, śledzie w pomidorach
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating