sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z musem owocowym i likier truskawkowym. To doskonała propozycja na letnie deser, czy ciasto na imprezę rodzinna czy spotkanie ze znajomymi. Cisto jest puszyste, delikatnie słodkie i mocno owocowe.

Sernik na zimno z truskawkami



sernik na zimno z truskawkami

szczegóły:

Porcje

1szt.

Czas przygotowania

30 min + 5 godzin

Czas gotowania
Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Masa serowa:
  • 600g twarogu
  • 250 ml mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/4 szkl cukru
  • 1/2 wanilii
  • Około 1/2 szkl musu ( usmażone mrożone truskawki, jagody, borówki + 1 łyżka cukru- zblendowane)
  • Kieliszek Baileys truskawkowy *opcjonalnie
  • 1 opakowanie żelatyna-fix 
  • Spod:
  • 1 1/2 paczki paczki czarnych herbatników
  • 50g mielonych migdałów
  • 1-2 łyżek syropu daktylowego
  • 1 łyżka nutlove z biala czekolada
  • Dodatki:
  • Owoce do dekoracji : maliny, truskawki borówki i groszki czekoladowe

Przygotowanie


* Wszystkie składniki na spód zblenduj. Przełóż do formy i mocno dociśnij. Spod ma być twardy.
* Fix- przygotuj zgodnie z instrukcją.
* Ser, mascarpone, śmietanę dokładnie wymieszaj aby składniki się połączyły i masa była puszysta, stopniowo dodawaj mus. Na koniec dodaj przygotowany fix i dokładnie wymieszaj.
*Masę przełóż na przygotowany spod. Wstaw do lodówki na 5 godzin.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz