Sernik na zimno straciatella z truskawkami

Sernik na zimno straciatella z truskawkami

Sernik na zimno straciatella z truskawkami. Delikatny, puszysty, pełen smaku sernik na zimno z dodatkiem czekolady i truskawek. Doskonały letni deser.

Sernik na zimno straciatella z truskawkami

Sernik na zimno straciatella z truskawkami. Delikatny, puszysty, pełen smaku sernik na zimno z dodatkiem czekolady i truskawek. Doskonały letni deser.



Sernik na zimno straciatella z truskawkami

szczegóły:

Porcje

1 szt.

Czas przygotowania

10 min + 2 godziny w lodówce

Czas gotowania
Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Biszkopt:
  • 1/3 szkl. mixu bezglutenowego
  • po 1/4 szkl. ziemniaczanej i ryżowej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. dowolnego slodzidła
  • 1/3 szkl. oleju( dałam ryżowy)
  • 2 lyzki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do piecz. bez glutenu
  • 1 łyżeczka sody
  • olejek waniliowy
  • Sernik:
  • 6 serków waniliowych
  • 1 galaretka krystaliczne
  • 2 galaretki truskawkowe bez glutenu ( do borówek zielona lub żółta)
  • starta gorzka czekolada
  • surowe kakao ( opcjonalnie)
  • truskawki ( mogą być maliny, borówki)

Przygotowanie


* Wszystkie składniki wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 15 min.( 200’C).
* Serki wyjmij z lodówki aby się trochę gorzały. Galaretki rozpuść w 500 ml wody.
* Galaretkę krystaliczną zmiksuj razem z serkami, dodaj starta czekoladę. Wstaw do lodówki aby trochę zgęstniała.
* Na upieczony i ostudzony biszkopt wyłóż owoce, następnie delikatnie wylej masę serowa. * Wstaw do lodówki lub zamrażarki. Jak masa zgęstnieje zalej ja galaretką. Wstaw do lodówki.

To ciasto można zrobić na klasycznym biszkopcie lub biszkoptach.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *