Sernik na zimno straciatella z truskawkami
Sernik na zimno straciatella z truskawkami. Delikatny, puszysty, pełen smaku sernik na zimno z dodatkiem czekolady i truskawek. Doskonały letni deser.
szczegóły:
Porcje
1 szt.
Czas przygotowania
10 min + 2 godziny w lodówce
Czas gotowania
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- Biszkopt:
- 1/3 szkl. mixu bezglutenowego
- po 1/4 szkl. ziemniaczanej i ryżowej
- 1/2 szkl. mleka
- 1/4 szkl. dowolnego slodzidła
- 1/3 szkl. oleju( dałam ryżowy)
- 2 lyzki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka proszku do piecz. bez glutenu
- 1 łyżeczka sody
- olejek waniliowy
- Sernik:
- 6 serków waniliowych
- 1 galaretka krystaliczne
- 2 galaretki truskawkowe bez glutenu ( do borówek zielona lub żółta)
- starta gorzka czekolada
- surowe kakao ( opcjonalnie)
- truskawki ( mogą być maliny, borówki)
Przygotowanie
* Wszystkie składniki wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 15 min.( 200’C).
* Serki wyjmij z lodówki aby się trochę gorzały. Galaretki rozpuść w 500 ml wody.
* Galaretkę krystaliczną zmiksuj razem z serkami, dodaj starta czekoladę. Wstaw do lodówki aby trochę zgęstniała.
* Na upieczony i ostudzony biszkopt wyłóż owoce, następnie delikatnie wylej masę serowa. * Wstaw do lodówki lub zamrażarki. Jak masa zgęstnieje zalej ja galaretką. Wstaw do lodówki.
To ciasto można zrobić na klasycznym biszkopcie lub biszkoptach.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!