Wegański serniczek z tofu i truskawkami. Delikatny jak chmurka, mocno truskawkowy i w 100% wegański. Doskonały deser na co dzień jak i na imprezy.
Ocena: -
Sylwia
Komentarze: 0
14/07/2021
Serniczki z tofu z truskawkami
szczegóły:
Porcje
4 szt.
Czas przygotowania
10 min + 2 godz. w lodówce
Czas gotowania
5 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
200g truskawek
1 łyżka proszku agar
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
180g tofu
sok z limonki
1/4 szklanki aquafaby
Przygotowanie
Truskawki włóż do garnka dodaj syrop i zagotuj. Dodaj proszek agar, zamieszaj i gotuj jeszcze przez minutę. Następnie zblenduj. Odstaw do przestygnięcia.
Tofu zblenduj z sokiem z 1/2 limonki na gładka masę, następnie dodaj truskawki i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Masa musi być idealnie gładka i kremowa. Sprawdź smak, jak będzie za słodka dodaj więcej soku z limonki.
Aquafabę ubij na sztywna pianę. Następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
Przełóż do szklanek / słoiczków i wstaw na 2 godz. do lodówki. Udekoruj truskawkami.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem. Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!