Serniczki z tofu z truskawkami

Serniczki z tofu z truskawkami

Wegański serniczek z tofu i truskawkami. Delikatny jak chmurka, mocno truskawkowy i w 100% wegański. Doskonały deser na co dzień jak i na imprezy.

Serniczki z tofu z truskawkami



Serniczki z tofu z truskawkami
Serniczki z tofu z truskawkami

szczegóły:

Porcje

4 szt.

Czas przygotowania

10 min + 2 godz. w lodówce

Czas gotowania

5 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 200g truskawek
  • 1 łyżka proszku agar
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 180g tofu
  • sok z limonki
  • 1/4 szklanki aquafaby


Przygotowanie


  • Truskawki włóż do garnka dodaj syrop i zagotuj. Dodaj proszek agar, zamieszaj i gotuj jeszcze przez minutę. Następnie zblenduj. Odstaw do przestygnięcia.

  • Tofu zblenduj z sokiem z 1/2 limonki na gładka masę, następnie dodaj truskawki i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Masa musi być idealnie gładka i kremowa. Sprawdź smak, jak będzie za słodka dodaj więcej soku z limonki.
  • Aquafabę ubij na sztywna pianę. Następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Przełóż do szklanek / słoiczków i wstaw na 2 godz. do lodówki. Udekoruj truskawkami.
  • Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

    Zostaw komentarz