Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna. To klasyk, który pojawia się w każde święta i imprezy rodzinne. Do zrobienia jej można wykorzystać warzywa z rosołu lub ugotować świeże.

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna. To klasyk, który pojawia się w każde święta i imprezy rodzinne. Do zrobienia jej można wykorzystać warzywa z rosołu lub ugotować świeże. Dodatki można regulować w zależności od smaku i gustu. W wersji wegańskiej można pominąć jajka i zrobić majonez roślinny.



Sałatka warzywna

szczegóły:

Porcje

1 szt.

Czas przygotowania

30 min

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Warzywa z rosołu:
  • 2 marchewki,
  • seler,
  • pietruszka
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ziemniaki- dodatkowo ugotowane
  • Kawałek pora
  • Małe op. groszku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • papryka konserwowa 4 szt lub 1/2 surowej
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 jabłko starte na tarce
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Zwykły majonez lub majonez ze słonecznika:
  • 1/2 szkl słonecznika- zalej wrzątkiem i odstaw na 4-5 godzin
  • Musztarda sarepska 6 łyżek
  • Olej ryżowy -7 łyżek
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Sól, pieprz- do smaku
  • Wrzątek

Przygotowanie :


Podejrzyj w nowej zakładce

* Warzywa ugotuj aby były miękkie.
* Warzywa , jabłka, jajka pokrój w drobna kostkę. Wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem.
* Majonez: Wszystkie składniki zblenduj na gładko. Wrzątkiem reguluj gęstość majonezu.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz