Ryż z sosem pieczarkowo-szpinakowym

Ryż z sosem pieczarkowo-szpinakowym

Ryż z sosem pieczarkowo-szpinakowym. Pyszny i lekki obiad, który przygotujesz w 20 min.

Ryż z sosem pieczarkowo-szpinakowym



Ryż z sosem pieczarkowo-szpinakowym

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szkl mleka sojowego
  • przyprawy: suszona cebula, galka muszkatołowa, papryka słodka , czosnek, oregano, sól, pieprz, kurkuma
  • 3-4 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 łyżka natki
  • opakowanie szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki maki
  • 1 łyżka smietany

Przygotowanie


  • Cebule i czosnek pokrój i usmaż na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki, sól, pieprz, oregano. Smaż przez 5 min. Pieczarki powinny być miękkie.
  • Dodaj szpinak, duś przez minutę. Dodaj pozostałe składniki. Smaż przez kolejne 5 min. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, dodaj 1 łyżkę zimnej wody.  Wymieszaj i wlej na patelnię. Dokładnie wszystko wymieszaj.. Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw. Gotuj przez 2 min.

Podaj z ryżem lub makaronem.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz