Pasta grzybowa

szczegóły:
Porcje
10 szt.
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- 1 kg grzybów świeżych ( dowolne twarde)
- 1 kg marchwi
- 0,5 kg cebuli
- 1 łyżeczka czosnku
- 300 ml oleju
- 2x 200g koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 125ml wody
Przygotowanie:
- Grzyby oczyść, następnie przełóż do garnka i zagotuj. Gotuj przez 15-20 min.
- Zimne grzyby przekręć przez maszynkę o dużych oczkach.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz i pokrój drobna kostkę.
- Olej przelej do głębokiej patelni lub garnka, dodaj cebulę. Smaż około 1 min, następnie dodaj startą marchewkę. Przykryj pokrywką i smaż przez około 20 min. Mieszaj kilka razy, dodaj wodę aby warzywa szybciej się usmażyły.
- Jak warzywa będą miękkie dodaj grzyby i przyprawy. Smaż przez 5 min, mieszaj kilka razy.
- Dodaj koncentrat, dokładnie wymieszaj, smaż kolejne 5 min. Pamiętaj aby cały czas mieszać !
- Sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
- Przełóż do czystych słoiczków. Pasteryzuj przez 15-20 min.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!