pasta grzybowa

Pasta grzybowa

Pasta grzybowa. Doskonały dodatek do pizzy, zapiekanek czy kanapek. świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Pasta grzybowa



pasta grzybowa

szczegóły:

Porcje

10 szt.

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

60 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1 kg grzybów świeżych ( dowolne twarde)
  • 1 kg marchwi
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 300 ml oleju
  • 2x 200g koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 125ml wody

Przygotowanie:


  • Grzyby oczyść, następnie przełóż do garnka i zagotuj. Gotuj przez 15-20 min.
  • Zimne grzyby przekręć przez maszynkę o dużych oczkach.
  • Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  • Cebulę obierz i pokrój drobna kostkę. 
  • Olej przelej do głębokiej patelni lub garnka, dodaj cebulę. Smaż około 1 min, następnie dodaj startą marchewkę. Przykryj pokrywką i smaż przez około 20 min. Mieszaj kilka razy, dodaj wodę aby warzywa szybciej się usmażyły.
  • Jak warzywa będą miękkie dodaj grzyby i przyprawy. Smaż przez 5 min, mieszaj kilka razy.
  • Dodaj koncentrat, dokładnie wymieszaj, smaż kolejne 5 min. Pamiętaj aby cały czas mieszać ! 
  • Sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz. 
  • Przełóż do czystych słoiczków. Pasteryzuj przez 15-20 min. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz