Pasta grzybowa

Pasta grzybowa. Doskonały dodatek do pizzy, zapiekanek czy kanapek. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.


Grzyby wybieraj twarde: prawdziwki, podgrzybki, borowiki, koźlarze,

Przygotowanie:

  • Grzyby oczyść, następnie przełóż do garnka i zagotuj. Gotuj przez 15-20 min.Zimne grzyby przekręć przez maszynkę o dużych oczkach.
  • Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój drobna kostkę. Olej przelej do głębokiej patelni lub garnka, dodaj cebulę. Smaż około 1 min, następnie dodaj startą marchewkę. Przykryj pokrywką i smaż przez około 20 min. Mieszaj kilka razy, dodaj wodę aby warzywa szybciej się usmażyły.
  • Jak warzywa będą miękkie dodaj grzyby i przyprawy. Smaż przez 5 min, mieszaj kilka razy. Dodaj koncentrat, dokładnie wymieszaj, smaż kolejne 5 min. Pamiętaj aby cały czas mieszać ! 
  • Sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Przełóż do czystych słoiczków. Pasteryzuj przez 30 min

Pasta grzybowa

Pasta grzybowa. Doskonały dodatek do pizzy, zapiekanek czy kanapek.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
pasta grzybowa
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Przetwory
Kuchnia polska
Porcje 10 szt.

Sprzęt

  • 1 duża patelnia
  • 1 tarka do warzyw
  • 10 słoików

Składniki
  

  • 1 kg dowolnych twardych grzybów
  • 1 kg marchwii
  • ½ kg cebuli
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 300 ml oleju
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • do smaku sól i pieprz
  • po 1 łyżeczka papryka słodka i ostra
  • 125 ml wody

Przygotowanie

  • Grzyby oczyść, następnie przełóż do garnka i zagotuj. Gotuj przez 15-20 min.Zimne grzyby przekręć przez maszynkę o dużych oczkach.
  • Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój drobna kostkę. Olej przelej do głębokiej patelni lub garnka, dodaj cebulę. Smaż około 1 min, następnie dodaj startą marchewkę. Przykryj pokrywką i smaż przez około 20 min. Mieszaj kilka razy, dodaj wodę aby warzywa szybciej się usmażyły.
  • Jak warzywa będą miękkie dodaj grzyby i przyprawy. Smaż przez 5 min, mieszaj kilka razy. Dodaj koncentrat, dokładnie wymieszaj, smaż kolejne 5 min. Pamiętaj aby cały czas mieszać ! 
  • Sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Przełóż do czystych słoiczków. Pasteryzuj przez 30 min. 
tagi grzyby, pasta grzybowa
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG