Pasta grzybowa
Pasta grzybowa. Doskonały dodatek do pizzy, zapiekanek czy kanapek. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.
Grzyby wybieraj twarde: prawdziwki, podgrzybki, borowiki, koźlarze,
Przygotowanie:
- Grzyby oczyść, następnie przełóż do garnka i zagotuj. Gotuj przez 15-20 min.Zimne grzyby przekręć przez maszynkę o dużych oczkach.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój drobna kostkę. Olej przelej do głębokiej patelni lub garnka, dodaj cebulę. Smaż około 1 min, następnie dodaj startą marchewkę. Przykryj pokrywką i smaż przez około 20 min. Mieszaj kilka razy, dodaj wodę aby warzywa szybciej się usmażyły.
- Jak warzywa będą miękkie dodaj grzyby i przyprawy. Smaż przez 5 min, mieszaj kilka razy. Dodaj koncentrat, dokładnie wymieszaj, smaż kolejne 5 min. Pamiętaj aby cały czas mieszać !
- Sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Przełóż do czystych słoiczków. Pasteryzuj przez 30 min
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 duża patelnia
- 1 tarka do warzyw
- 10 słoików
Składniki
- 1 kg dowolnych twardych grzybów
- 1 kg marchwii
- ½ kg cebuli
- 1 łyżeczka czosnku
- 300 ml oleju
- 400 g koncentratu pomidorowego
- do smaku sól i pieprz
- po 1 łyżeczka papryka słodka i ostra
- 125 ml wody
Przygotowanie
- Grzyby oczyść, następnie przełóż do garnka i zagotuj. Gotuj przez 15-20 min.Zimne grzyby przekręć przez maszynkę o dużych oczkach.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój drobna kostkę. Olej przelej do głębokiej patelni lub garnka, dodaj cebulę. Smaż około 1 min, następnie dodaj startą marchewkę. Przykryj pokrywką i smaż przez około 20 min. Mieszaj kilka razy, dodaj wodę aby warzywa szybciej się usmażyły.
- Jak warzywa będą miękkie dodaj grzyby i przyprawy. Smaż przez 5 min, mieszaj kilka razy. Dodaj koncentrat, dokładnie wymieszaj, smaż kolejne 5 min. Pamiętaj aby cały czas mieszać !
- Sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Przełóż do czystych słoiczków. Pasteryzuj przez 30 min.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!