Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Warto zrobić zapasy kurek aby cieszyć się nimi przez cały rok. Risotto z kurkami to pyszny obiad lub kolacja, który zrobisz w 20 min. Może być Twoim daniem popisowym na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Zachwyci każdego swym smakiem.

Risotto z kurkami



Risotto z kurkami

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

8 min

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 1/2 szkl wody ( bulionu)
  • Kawałek pora
  • Natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Masło klarowane 1 łyżeczka
  • Płatki drożdżowe 2 łyżki
  • 4 łyżki whisky
  • Sól, pieprz, czosnek suszony
  • Kurki mały słoiczek
  • Mała cebula

Przygotowanie


  • Pora i czosnek pokrój i podsmaż na maśle, dodaj ryż i smaż przez 1-2 min cały czas mieszając.
  • Dodaj wodę, whisky, sól, gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
  • Cebule pokrój drobno, wrzuć na patelnie, dodaj masło i chwilkę podsmaż. Dodaj pocięte kurki, sol i pieprz. Smaż przez 5 min.
  • Jak ryż wchłonie cała wodę dodaj kurki, płatki drożdżowe, solni pieprz do smaku oraz natkę.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz