bajgle jerozolimskie2

Bajgle jerozolimskie

Bajgle jerozolimskie puszyste i delikatnie słodkie bułeczki drożdżowe. To przepis na doskonałe śniadanie.

Bajgle jerozolimskie 



bajgle jerozolimskie2

szczegóły:

Porcje

12 szt

Czas przygotowania

90 min

Czas gotowania

25 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 1/2 szkl. (ciepła woda+ciepłe mleko ryżowe )
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olej ryżowy
  • Posypka sezamowa:
  • 1 łyżkę miodu rozpuściłam w gorącej wodzie
  • Sezam

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, wyrabiaj przez chwile. Polej ciasto olejem (1-2 łyżki).
  • Przykryj ściereczka i odstaw na 1 godz.  do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrób.
  • Wyłóż na deskę, podziel na 6 części. Każda z części z zroluj na cienkie wałek ( jak na kopytka😉), złóż na 1/2, trzymając za końce skręć całość i połącz końcówki formując kółko. Odstaw do wyrośnięcia na 15 min.
  • Włącz piekarnik na 190’C, wstaw do środka naczynie z woda.
  • Wyrośnięte bajgle posmaruj słodka woda i posyp sezamem.
  • Wstaw do piekarnika na 20-25 min. ( czas uzależniony od piekarnika)
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz