Pomidorowa z ryżem

Pomidorowa z ryżem

Pomidorowa z ryżem. Klasyk wśród zup. Każdy ją zna i każdy ją lubi. Najmłodsi za nie przepadają. Ta wersja jest bez śmietany. Jeżeli potrzebujesz możesz ją zabielić.

Pomidorowa z ryżem



Pomidorowa z ryżem

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

60 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 2l bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek pora
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki koncentratu
  • 0,5l passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, pietruszka, kurkuma, papryka słodka, suszona cebula, gałązka lubczyku, kilka ziaren kozieradki, bazylia, suszona kolendra
  • 1 łyżka domowej kostki rosołowej
  • ryż

Przygotowanie


  • Warzywa pokrój w plasterki, cebulę w kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj olej i chwilkę podsmaż. Dodaj kurkumę, smaż jeszcze 1 min. Dodaj pozostałe składniki.
  • Gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu. Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.
  • Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

!! Jeżeli chcesz aby wszystkie warzywa były zjedzone to zetrzyj je na tarce. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz