Pierś z kurczaka w sosie kurkowym z ryżem

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym z ryżem

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym z ryżem to przepis na pyszny i lekki obiad czy kolację. Zrób zapasy kurek w sezonie aby się nimi cieszyć przez cały rok.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym z ryżem



Pierś z kurczaka w sosie kurkowym z ryżem

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

8 min

Czas gotowania

15 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 1/2 szkl wody ( bulionu)
  • Mała cebulka
  • Koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • Masło klarowane
  • Płatki drożdżowe
  • Sol, pieprz, czosnek suszony
  • Kurki ( mały słoiczek)

Przygotowanie


  • Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja.
  • Pierś oczyść, pokrój w paski, przypraw jak lubisz ( u mnie sól i pieprz)i odstaw na godzinkę.
  • Rozgrzej olej na patelni i obsmaż pierś z każdej strony.
  • Cebule i czosnek pokrój drobno, wrzuć na patelnie, dodaj masło i chwilkę podsmaż. Dodaj pocięte kurki, sol i pieprz. Smaż przez 5 min., następnie dodaj usmażona pierś z kurczaka i bulion.
  • Pod koniec gotowania dodaj płatki drożdżowe i koperek. Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *