Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane. Dekorowanie to super zabawa dla całej rodziny. Można miło spędzić czas dekorując ciasteczka.

Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane. Dekorowanie to super zabawa dla całej rodziny. Można miło spędzić czas dekorując ciasteczka.



Pierniczki lukrowane

szczegóły:

Porcje

20-25 szt

Czas przygotowania

20 min + czas na dekorowanie

Czas gotowania

15 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 110g maki owsianej bg
  • 110g maki gryczanej jasnej
  • 50g maki z tapioki ( lub ziemniaczanej )
  • 50g ryżowej
  • 1/2 szkl. korzennego syropu dyniowego ( domowy)
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka łusek babki jajowatej
  • 50g masła klarowanego ( rozpuszczonego)
  • 1 łyżkaproszku do pieczenia bg
  • 1/2 łyżeczki sody
  • Lukier:
  • cukier puder 1/2 szkl,
  • aquafaba 1-1 1/2lyzki
  • cytryna1/2 łyżeczki
  • szpinak, maliny i jagody w proszku,
  • woda

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki wymieszaj. Wstaw do lodówki na 10 min. Włącz piekarnik na 180’C.
  • Ciasto jest mięciutkie i super się wałkuje. Podczas wałkowania posypałam mąka ryżowa aby się nie kleiło do walka i deski.
  • Wycięte pierniki wstaw do piekarnika na około 10-15min.
  • Składniki na lukier wymieszaj. Lukier ma być gesty. Do barwienia użyłam szpinaku w proszku, malin i jagód dodałam troszeczkę wody aby się idealnie połączyło.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *