Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane. Dekorowanie to super zabawa dla całej rodziny. Można miło spędzić czas dekorując ciasteczka.

Pierniczki lukrowane



Pierniczki lukrowane

szczegóły:

Porcje

20-25 szt

Czas przygotowania

20 min + czas na dekorowanie

Czas gotowania

15 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 110g maki owsianej bg
  • 110g maki gryczanej jasnej
  • 50g maki z tapioki ( lub ziemniaczanej )
  • 50g ryżowej
  • 1/2 szkl. korzennego syropu dyniowego ( domowy)
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka łusek babki jajowatej
  • 50g masła klarowanego ( rozpuszczonego)
  • 1 łyżkaproszku do pieczenia bg
  • 1/2 łyżeczki sody
  • Lukier:
  • cukier puder 1/2 szkl,
  • aquafaba 1-1 1/2lyzki
  • cytryna1/2 łyżeczki
  • szpinak, maliny i jagody w proszku,
  • woda

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki wymieszaj. Wstaw do lodówki na 10 min. Włącz piekarnik na 180’C.
  • Ciasto jest mięciutkie i super się wałkuje. Podczas wałkowania posypałam mąka ryżowa aby się nie kleiło do walka i deski.
  • Wycięte pierniki wstaw do piekarnika na około 10-15min.
  • Składniki na lukier wymieszaj. Lukier ma być gesty. Do barwienia użyłam szpinaku w proszku, malin i jagód dodałam troszeczkę wody aby się idealnie połączyło.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz