Odwrócone ciasto z czerwoną pomarańczą
szczegóły:
Porcje
1 szt
Czas przygotowania
10godz.
Czas gotowania
45 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- Ciasto*
- 1/2 szkl. mąki owsianej bg
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki mąki ryżowej gryczanej
- 1/2 szkl. oleju ryżowego
- 1 1/4 szklanki mleka ryżowego
- 2 łyżki babki jajowatej
- 2 lyzki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki pdp bg
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka budyniu waniliowego bg
- 2 łyżki cukru
- 1/2 banana
- Syrop z rób x2 do pieczenia i po pieczeniu
- 3 sztuki pomarańczy
- * 150 g cukru
- * 100 ml wody
Przygotowanie
* Pomarańcze wyszoruj i wyparz, pokrój w cienkie plastry. Do wody dodaj cukier i zagotuj, jak się cały cukier rozpuści dodaj pomarańcze. Gotuj 12-15 min.
* Formę do pieczenia wyłóż papierem.
* Dno wyłóż plastrami pomarańczy i wylej syrop. Na to wylej przygotowane ciasto.
* Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180’)na około 40-45 min.
* Jeszcze ciepłe ciasto wyjmij z formy. Delikatnie je ponakłuwaj i polej przygotowanym drugą porcją syropu.
*W wersji z glutenem można zrobić ciasto ucierane lub jogurtowe z ulubionego przepisu.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!