Odwrócone ciasto z czerwoną pomarańczą

Odwrócone ciasto z czerwoną pomarańczą

Moja propozycja na ciacho na Wielkanoc. Pięknie wygląda, obłędnie pachnie pomarańczami i oblepia palce pysznym syropem pomarańczowym.

Odwrócone ciasto z czerwoną pomarańczą



Odwrócone ciasto z czerwoną pomarańczą

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

10godz.

Czas gotowania

45 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Ciasto*
  • 1/2 szkl. mąki owsianej bg
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki mąki ryżowej gryczanej
  • 1/2 szkl. oleju ryżowego
  • 1 1/4 szklanki mleka ryżowego
  • 2 łyżki babki jajowatej
  • 2 lyzki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki pdp bg
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bg
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 banana
  • Syrop z rób x2 do pieczenia i po pieczeniu
  •  3 sztuki pomarańczy
  • * 150 g cukru
  • * 100 ml wody

Przygotowanie


* Pomarańcze wyszoruj i wyparz, pokrój w cienkie plastry. Do wody dodaj cukier i zagotuj, jak się cały cukier rozpuści dodaj pomarańcze. Gotuj 12-15 min.
* Formę do pieczenia wyłóż papierem.
* Dno wyłóż plastrami pomarańczy i wylej syrop. Na to wylej przygotowane ciasto.
* Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180’)na około 40-45 min.
* Jeszcze ciepłe ciasto wyjmij z formy. Delikatnie je ponakłuwaj i polej przygotowanym drugą porcją syropu.

*W wersji z glutenem można zrobić ciasto ucierane lub jogurtowe z ulubionego przepisu.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz