Mini tort

Mini tort

Mini tort to świetna opcja jak się nie planuje imprezy dużej imprezy urodzinowej. Moje pierwsze podejście do wykonania i myślę, że udane bo cały został zjedzony :)

Mini tort



Mini tort

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

30 min

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1/2 szkl maki owsianej
  • 1/3 szkl maki ryżowej
  • 1/3 szkl maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/3 szkl oleju ryzowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka pdp bg
  • 1/2 łyżeczki wanili
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka babki jajowatej
  • 1 1/3 szkl. mleka ryżowego
  • Masa:
  • 1/2 masła w temp. pokojowej
  • 250g mascarpone
  • 1 łyżka cukru
  • Proszek z malin suszonych
  • Prażone migdały drobno posiekane
  • Herbata+cytryna+wódka- do nasączenie ciasta
  • Dekoracja : czekolada i truskawki

Przygotowanie


 

  • Wszystkie składniki wymieszaj. Przelej do formy 16 cm i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30min.
  • Po ostudzeniu ciasto rozetnij, nasącz herbata.
  • Masło ukręć z cukrem dodaj mascarpone i miksuj kilka min. Do połowy masy dodaj maliny do kolejnej orzechy i wanilię.
  • Placki przełóż masami. Wstaw do lodówki na 2 godz. Udekoruj czekolada i dodatkami.

 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz