Makowiec

Makowiec

Makowiec. Świąteczny klasyk. Pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Pięknie wyrasta, doskonale smakuje. Każdy chętnie sięga po kawałeczek do kawy.


Makowiec

Makowiec. Świąteczny klasyk. Pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Pięknie wyrasta, doskonale smakuje. Każdy chętnie sięga po kawałeczek do kawy.



Makowiec

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Dodatki:
  • 1 puszka masy makowej
  • Lukier:
  • 1/2- 1 łyżeczki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek cukry pudru

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia. Wyjmij ciasto, podziel na 2 części, każda rozwałkuj w kształt prostokąta, posmaruj masa makowa.
  • Zwiń w roladę, przełóż do keksówki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10min.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C)
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz