Makowiec

Makowiec

Makowiec. Świąteczny klasyk. Pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Pięknie wyrasta, doskonale smakuje. Każdy chętnie sięga po kawałeczek do kawy.

Makowiec



Makowiec

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Dodatki:
  • 1 puszka masy makowej
  • Lukier:
  • 1/2- 1 łyżeczki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek cukry pudru

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia. Wyjmij ciasto, podziel na 2 części, każda rozwałkuj w kształt prostokąta, posmaruj masa makowa.
  • Zwiń w roladę, przełóż do keksówki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10min.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C)
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz