gniazdka ptysiowe z kremem milky way

Gniazdka ptysiowe z kremem milky way

Gniazdka ptysiowe z kremem milky way i frużeiną malina-borówka. To pyszny, delikatnie słodki deser, który rozpływa się w ustach.

Gniazdka ptysiowe z kremem milky way

Gniazdka ptysiowe z kremem milky way i frużeiną malina-borówka. To pyszny, delikatnie słodki deser, który rozpływa się w ustach. Gniazdka ptysiowe można zrobić w piekarniku lub usmażyć. Wersja pieczona jest zdrowsza i mniej sie przy niej napracujesz. Obie wersje są pyszne i warto je zrobić. Szybko znikają dlatego polecam zrobić od razu większa porcję:)



gniazdka ptysiowe z kremem milky way

szczegóły:

Porcje

9-10 szt

Czas przygotowania

30 min

Czas gotowania

60 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szkl. mleka3,2%
  • 90g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 11/2 szklanki mąki
  • 3-4 duże jajka ( zimne)
  • Krem milky way:
  • 200g masła
  • 200g mleka skondensowanego
  • 50g mleka w proszku
  • Frużelina:
  • 1/2 szkl. malin
  • 13/szkl. borówek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukry
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie


  • Frużelina: Owoce, cukier i sok przełóż do rondelka i zagotuj. Gotuj przez 1 min, następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Po 1 minucie zdejmij z ognia. Owoce zblenduj  na gładko. Odstaw aby ostygły.
  • W rondelku wymieszaj wodę, mleko, masło, cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając.

  • Dodaj mąkę i ciągle mieszaj przez kolejne 2 minuty.  Ciasto powinno uformować się w gładką kulę, a na dnie patelni utworzy się cienka warstwa. Ostudź.

  • Przełóż do dużej miski i za pomocą miksera elektrycznego ubij na średnich obrotach przez 1 minutę.  Dodaj jajka, ubijaj, aż ciasto będzie gładkie. 

  • Ciasto przełóż do rękawa z założoną końcówką w kształcie gwiazdki. ( u mnie Wilton 4B ale lepsza będzie 6-8B)

  • Na papierze odrysuj kółka o wymiarze 7-8 cm, odwróć papier i zacznij wyciskać ciasto po liniach ( staraj się aby wałeczek ciasta był gruby). 
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180’C na 15-20 min. Upieczone ostudź.
  • Krem: miękkie masło miksuj przez około 10 min, ma być jasne i puszyste. Zmniejsz obroty i dodaj mleko skondensowane i mleko w proszku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego z tylką 1M.
  • Gniazdka rozetnij, na dolnej części wyciśnij frużelinę i na to krem, przykryj górną częścią. Wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.   
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *