Drożdżowe kokardki z makiem

Drożdżowe kokardki z makiem

Drożdżowe kokardki z makiem to druga wersja hitu z krukamella. Są puszyste, delikatnie słodkie, mocno nadziane makiem i do tego uroczo wyglądają. Róbcie większą porcję bo szybko znikają.

Drożdżowe kokardki z makiem



Drożdżowe kokardki z makiem

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Dodatki:
  • masa makowa

Przygotowanie



*Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
* Ciasto podziel na małe kulki, następnie je rozwałkuj.- etapy składania pokazane są na zdjęciach
* Odstaw do wyrośnięcia na około 20 min. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C)

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz