Ciasto z kaszą manną

Ciasto z kaszą manną i herbatnikami. Z serii smaki dzieciństwa. Przepis znaleziony w zeszycie Mamy. Warto przeglądać stare zapiski. Sprawdzony i pyszny przepis, który się zmienia w zależności od dodatków. Ciasto bez pieczenia, szybkie, proste w wykonaniu i do tego tanie. Smakuje dorosłym jak i najmłodszym.



ciasto kaszą manną

szczegóły:

Porcje

1 szt.

Czas przygotowania

30 godz. + 2-3 godz. w lodówce

Czas gotowania

15 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1l mleka
  • 200g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 1/4 szkl. kaszy manny
  • 2 łyżki kremu kokosowego z migdałami lub 1/2 szkl. wiórek kokosowych ( można zamienić na dowolne orzechy lub pominąć)
  • 1/1/2 op. herbatników ( u mnie op. 400g)
  • Polewa:
  • u mnie dżem wiśniowy b. gęsty( domowy)
  • * opcjonalnie:
  • może być czekolada + wiórki do posypania, żelka owocowa ale taka bardziej kwaśna)

Przygotowanie


  • Masło, cukier, mleko i kakao zagotuj, następnie dodaj kaszę. Gotuj przez chwilę, cały czas mieszając. Jak masa zgęstnieje dodaj krem lub inne dodatki. Dokładnie wszystko wymieszaj. 
  • W formie wyłożonej papierem wyłóż warstwę herbatników, cześć gorącego kremu i tak do zużycia składników. Jak masa wystygnie wstaw do lodówki na 1 godz. Po godzinie, na górę wyłóż dżem lub wylej czekoladę i posyp wiórkami lub orzechami. 
  • Formę zakleiłam folią spożywczą tak, aby przylegała do dżemu. Wstawiłam do lodówki na kolejne 2 godz. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Śledź mnie na IG